Οικονομία | Ελλάδα

Ένας «παίχτης» στην Αθήνα με χαρτοφυλάκιο 320 δισ. ευρώ

Γιάννης Αγγέλης

Απασχολεί πάντα την δημοσιότητα κατά το λιγότερο δυνατόν, οι ανακοινώσεις του ολιγόλογες, αφορούν σχεδόν πάντα το πόσα λεφτά μάζεψε για το δημόσιο και πόσα «ξεχρέωσε» για το ΥΠΟΙΚ σε ξένους και εγχώριους δανειστές. Βασικός συνομιλητής εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία - για λογαριασμό του ΥΠΟΙΚ - με το επιτελείο του ESM και το ΔΝΤ. Πρόκειται βέβαια για τον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, το οποίο όπως είναι γνωστό ξεπερνάει το 205% του ΑΕΠ και αποτελεί το μεγαλύτερο υπαρκτό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Σήμερα και με μεγάλη καθυστέρηση – χρόνων – η υπόθεσή του φτάνει επιτέλους στο Υπ. Συμβούλιο για …καλό σκοπό, την ενίσχυση του Οργανισμού τόσο στο επίπεδο του δυναμικού του, όσο και της λειτουργικής του αναδιάρθρωσης.

Ο κίνδυνος πάντα υπάρχει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις και είναι το να αντιμετωπισθούν οι αλλαγές αυτές από στελέχη του πολιτικού επιτελείου σαν ευκαιρία «ταχτοποίησης» ημετέρων.

Το ευτύχημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο ρόλος του ΟΔΔΗΧ, λόγω της κομβικής σημασίας που έχει η ομαλή λειτουργία του τόσο για τους ευρω-δανειστές (ESM, Διακρατικές δανειακές συμφωνίες (GLF), ΔΝΤ, κ.λ.π.), όσο και για τις αγορές ομολόγων, δεν επιτρέπει παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να στρεβλώσουν την λειτουργική του λογική…

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια το γεγονός ότι το θέμα ενίσχυσης του Οργανισμού έφτασε στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν σημαίνει και ότι εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας καθώς η εμπειρία έχει δείξει πως κι άλλες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε, αλλά σκόνταψε σε προβλήματα που καμία σχέση δεν είχαν με την διαχείριση του χρέους… Αυτή την φορά όμως η κατάσταση αντικειμενικά είναι διαφορετική εκ των πραγμάτων.

Ο ρόλος του όμως έχει ήδη αλλάξει καθώς ο ΟΔΔΗΧ μέσω της ενεργητικής διαχείρισης του χρέους έχει εμπλακεί και στην καθοριστική για την ύπαρξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος διαδικασία τιτλοποίησης Npls και Npes μέσω του Ηρακλή Ι και ΙΙ, ως ο εκδότης των εγγυήσεων του senior τμήματος των τίτλων. Και χωρίς αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει βέβαια Ηρακλής Ι και ΙΙ… Αυτή η διάσταση του ρόλου του αξίζει να σημειωθεί ότι υλοποιήθηκε χωρίς να ενισχυθεί σε δυναμικό ο Οργανισμός στο παραμικρό.

Μία άλλη πλευρά που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί όσο αφορά τον ρόλο του έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ΟΔΔΗΧ αποκτά άλλον ένα «συνομιλητή» στην αγορά ομολόγων, πέραν του ESM, τον μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, δηλαδή την Κομισιόν, η οποία μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την συγκέντρωση 70 – 75 δις ευρώ για να καλύψει τις εκταμιεύσεις του 13% του NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης) και να στείλει στον ΟΔΔΗΧ περί τα 7,9 δις ευρώ μέχρι το φθινόπωρο. Στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι επίσης και η ολοκληρωτική απεμπλοκή από το ΔΝΤ, αλλά αυτό υπόκειται σε πολιτικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις που δεν αφορούν τον ΟΔΔΗΧ.

Σήμερα τα ζητήματα τέθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και θα περιμένουμε το αποτέλεσμα… 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.