Οικονομία | Διεθνή

Insee: Σε ύφεση με συρρίκνωση 0,1% περιήλθε η Γαλλία το α' τρίμηνο του 2021

Newsroom

Σε ύφεση διολίσθησε η γαλλική οικονομία στο α΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφοντας συρρίκνωση 0,1%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Insee.

Συγκεκριμένα, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από ρυθμό ανάπτυξης 0,4% που είχε εκτιμήσει αρχικά, εξαιτίας των ασθενών στοιχείων του κατασκευαστικού κλάδου. Η πτωτική αναθεώρηση ακολουθεί την ύφεση κατά 1,5% που είχε σημειωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Η αναθεώρηση της μισής ποσοστιαίας μονάδες είναι ασυνήθηστα υψηλή στη Γαλλία και καταδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις κατά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μια περαιτέρω ένδειξη των προκλήσεων, οι δαπάνες των νοικοκυριών, η κινητήριος δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας, μειώθηκαν κατά 8,3% στον πρώτο μήνα του β΄ τριμήνου, αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το τρίτο εθνικό lockdown.

Το ΑΕΠ της Γαλλίας για το 2020 ήταν λίγο καλύτερο του αναμενόμενου, με πτώση κάτα 8%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για πτώση κατά 8,2%.

Η στατιστική υπηρεσία Insee, επιβεβαίωσε επίσης ότι το δημόσιο έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 9,2% του ΑΕΠ το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: