Οικονομία | Ελλάδα

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προ των πυλών η προκήρυξη νέου φωτοβολταϊκού 65 MW στη Δυτ. Μακεδονία

Κώστας Δεληγιάννης

Δημοπρατήσεις νέων έργων ΑΠΕ βρίσκονται στα σκαριά από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέσα από το χαρτοφυλάκιο μονάδων που «ωριμάζει» σταδιακά η εταιρεία. Πρώτο στη σειρά είναι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 65 MW στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα, από τα φωτοβολταικά έργα ισχύος άνω των 2 GW που δρομολογεί προς κατασκευή η θυγατρική της ΔΕΗ. 

Το πάρκο που θα προχωρήσει άμεσα θα έχει συνολική ισχύ της τάξης των 65 MW και θα εγκατασταθεί στην απόθεση Βόρειου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Η έκταση που θα καταλάβει έχει συνολικό εμβαδό περίπου 1.050 στρέμματα και εντάσσεται στον «Πυρήνα» Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης. 

Στο σταθμό αναμένεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής, αξιοποιώντας και την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην οπίσθια πλευρά τους. Η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται στο Σύστημα μέσω διασυνδετικών υπόγειων γραμμών μέσης τάσης 33kV, οι οποίες θα συνδέουν το πάρκο με ένα υπαίθριου τύπου υποσταθμό 33/150kV, μέσω νέας πύλης μετασχηματιστή.

Πλωτά φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης 

Επίσης η εταιρεία έχει προχωρήσει την είσοδό της στον χώρο των πλωτών φωτοβολταϊκών και των μονάδων αποθήκευσης, καθώς πρόσφατα κατέθεσε σχετικές αιτήσεις στη ΡΑΕ. Σταδιακά αναμένονται άδειες παραγωγής για το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής της ΔΕΗ.

Η συνολικής ισχύς των πλωτών φωτοβολταϊκών αγγίζει τα 50 MW περίπου, ενώ προορίζονται προς εγκατάσταση σε λίμνες ορυχείων και αρδευτικών έργων στη Βόρεια Ελλάδα. Η εταιρεία κατέθεσε τις σχετικές αιτήσεις στη ΡΑΕ για Βεβαίωση Παραγωγού, στον Κύκλο υποβολής του Δεκεμβρίου 2020. 

Για την «είσοδό» της και στον τομέα των μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες, η θυγατρική της ΔΕΗ έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αιτήσεις για άδειες παραγωγής 8 αντίστοιχων συστημάτων, όπως έχει γράψει το insider.gr. Οι μονάδες προορίζονται από τη θυγατρική της ΔΕΗ για εγκατάσταση σε πρώην λιγνιτικά πεδία, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενώ η επένδυση για την υλοποίησή τους εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. 

H συνολική ισχύς των μονάδων ανέρχεται σε 1 GW, ενώ η χωρητικότητά τους σε 3 GWh. Θα συνδέονται απευθείας στο δίκτυο, απορροφώντας ηλεκτρική ενέργεια στα χρονικά διαστήματα χαμηλής ζήτησης και επαναποδίδοντάς την στο σύστημα τα χρονικά διαστήματα υψηλής κατανάλωσης ρεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συμμετέχουν στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Target Model. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: