Οικονομία | Ελλάδα

Σήμερα στις Βρυξέλλες οριστικά το Σχέδιο Ανάκαμψης

Newsroom

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" θα αποσταλεί στην Ε.Ε. αργά απόψε, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Επισημαίνουν επίσης πως αύριο το πρωί στις 10.30 θα κατατεθεί και επίσημα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση μέσα από διαδοχικές συσκέψεις είχε ως στόχο να διατηρήσει την «πρωτοπορία» ανά την ΕΕ σε βαθμό ωριμότητας. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως το ελληνικό σχέδιο των 32 δις ευρώ, θεωρείται ως ένα από τα πιο ώριμα πανευρωπαϊκά, αλλά και ένα από τα σχέδια τα οποία έχουν υψηλό ποσοστό εξειδικευμένων έργων. Εν αντιθέσει την πορεία άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση μετά την αποστολή θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις. Καθώς η Επιτροπή στο περιθώριο των 2 μηνών που θα έχει για την έγκριση του σχεδίου μπορεί να προτείνει αλλαγές.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα πρέπει να το επικυρώσει πολιτικά (μέσα σε 1 μήνα). Μετά η Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει στο σκέλος των συμβάσεων ενεργοποίησής του και  χορήγησης της προκαταβολής. Αλλά και η κυβέρνηση θα οδεύσει το σχέδιο που προσεγγίζει  τις 3.000 σελίδες προς επικύρωση από τη Βουλή.

Εκκρεμεί ωστόσο  η διαδικασία εξόδου της Επιτροπής στις αγορές για να δανεισθεί προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει την παροχή των προκαταβολών του 13% σε όλα τα κράτη. Κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει λύση στο θέμα της επικύρωσης των Ιδίων Πόρων ανά την ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: