Οικονομία | Ελλάδα

ΣΦΕΕ: Το clawback αντικίνητρο για ανάπτυξη και προσλήψεις

Newsroom

Ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή μηχανισμού αυτόματης επιστροφής και στα νοσοκομειακά φάρμακα, τάσσεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ζητώντας άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη στη Βουλή.

Όπως αναφέρει η σχετική επιστολή, το νέο μέτρο θα αποτελέσει αντικίνητρο για την ανάπτυξη και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση. «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια και έκπληξή μας για την υπό ψήφιση θεσμική επιβολή μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) στα νοσοκομεία από το 2016 έως το 2018.

»Με έκπληξή μας βλέπουμε μια στρεβλή πρακτική, αυτή του clawback, αντί να γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί, να μεταφέρεται και σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

»Αντί να ζητάτε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να διαχειριστούν με ισορροπία και σύνεση τους προϋπολογισμούς τους και αντί να θεσπίσετε κλινικές οδηγίες που διέπουν τη νοσοκομειακή λειτουργία για εξοικονόμηση πόρων, παρέχεται η χαλάρωση που εξασφαλίζει το μέτρο του clawback όσον αφορά την κατανάλωση φαρμάκων ενδονοσοκομειακά, αφού δεν έχει κανένα κόστος για αυτούς.

»Γίνεται κατανοητό πως μια τέτοια πρακτική αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάπτυξης και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας. Ως ύστατη προσπάθεια, ζητάμε την άμεση αναβολή της θέσπισης του μέτρου και τον καθορισμό επίσημης συνάντησης μαζί σας άμεσα και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να σας εκθέσουμε το μέγεθος των προβλημάτων και να συνδιαμορφώσουμε το σχετικό νομοσχέδιο και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους».

Έντονες αντιδράσεις διατυπώνει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσον αφορά στη σταδιακή απομείωση του πλαφόν προστασίας των off patent και γενόσημων φαρμάκων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Το μέτρο αυτό, καταγγέλει, «ενέχει τον κίνδυνο να αποσυρθούν παλαιά, δοκιμασμένα φάρμακα από την ελληνική αγορά και τη θέση τους να πάρουν άλλα, ακριβότερα. Ταυτόχρονα, αποτελεί ταφόπλακα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που αποτελεί έναν από τους τελευταίους και βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση «να επανεξετάσει ζητήματα που μελλοντικά θα πλήξουν την υγεία των πολιτών. Ταυτόχρονα, θα οδηγήσουν σε μαρασμό μία ανθούσα βιομηχανία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χειμαζόμενη οικονομία της χώρας» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

»Ως ύστατη προσπάθεια, ζητάμε την άμεση αναβολή της θέσπισης του μέτρου και τον καθορισμό επίσημης συνάντησης μαζί σας άμεσα και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να σας εκθέσουμε το μέγεθος των προβλημάτων και να συνδιαμορφώσουμε το σχετικό νομοσχέδιο και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους» αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: