Οικονομία | Ελλάδα

PwC: Με ρυθμό 2,1% θα «τρέξει» η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2020

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πάνω από τα επίπεδα του 2% προβλέπει για τη διετία 2020-2021 η PwC.

Όπως επισημαίνει στις εκτιμήσεις της νέας της μελέτης για το 2020 (Global Economy Watch), η ελληνική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,1% το 2020, αλλά και να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2021, με ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα, οι αναλυτές της PwC προβλέπουν διαμόρφωσή του στο 0,8% το 2020 και ισχυροποίησή του στο 1,2% το 2021.

«Slowbalisation»

Η PwC προβλέπει ότι το 2020 θα είναι η χρονιά του «slowbalisation», της επιβράδυνσης δηλαδή της παγκόσμιας οικονομίας, με τις εμπορικές εντάσεις να συνεχίζουν να δημιουργούν εμπόδια στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και την περαιτέρω ολοκλήρωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, βάσει των σχετικών εκτιμήσεων που αποτυπώνονται στη μελέτη, οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να αποτελούν το ισχυρό σημείο για το παγκόσμιο εμπόριο, με τη συνολική παγκόσμια αξία εξαγωγής υπηρεσιών να εκτιμάται στο ρεκόρ των 7 τρισ. δολάρια το 2020.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να παραμείνουν οι κορυφαίοι εξαγωγείς υπηρεσιών, αν και η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τη Γαλλία, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση κατά τη διάρκεια του έτους.

Ήπιοι ρυθμοί στην οικονομική ανάπτυξη

Σύμφωνα με τη γενική εικόνα για το 2020, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει με ήπιους ρυθμούς.

Η στήριξη και η ανάπτυξη των μεγάλων οικονομιών θα βασιστεί στις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και την αυξημένη εξάρτηση από την καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, αντί των καθαρών εξαγωγών και επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: