Οικονομία | Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποχαιρετούν τον Μάριο Ντράγκι (pics)

Βάσω Αγγελέτου

Με παρέλαση Ευρωπαίων ηγετών και σημαντικών προσωπικοτήτων από την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα ολοκλήρωσε τον οκταετή κύκλο του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μάριο Ντράγκι, σε ειδική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Φρανκφούρτη.

Η θητεία του «Σούπερ Μάριο», όπως είναι γνωστός ο κεντρικός τραπεζίτης για την αποφασιστικότητα και την τόλμη του στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης τα επώδυνα χρόνια της κρίσης, ολοκληρώνεται επισήμως την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου. Τα ηνία αναλαμβάνει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αποχώρησε από τη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να επιστρέψει στην Ευρώπη αναλαμβάνοντας ένα από τα πλέον κρίσιμα πόστα στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της Γηραιάς Ηπείρου.

«Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την ολοκλήρωση δύο δεκαετιών νομισματικής ένωσης και αυτό από μονό του συνιστά μια ιστορική επέτειο», δήλωσε συγκινημένος ο Ντράγκι κατά την ομιλία του στη χθεσινή εκδήλωση. «Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, αναβίωσε στην Ευρωζώνη ο εφιάλτης της ανεργίας, με επίπεδα που είχαμε να δούμε από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, καθώς και υπαρξιακά ερωτήματα για την επιβίωση του ευρώ. Σήμερα, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δουλειά, ενώ η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρώ έχει αγγίξει τα ανώτατα ιστορικά επίπεδα. Απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρωζώνης, οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής διαβεβαιώνουν ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», δήλωσε ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης.

Στην ειδική εκδήλωση τον τίμησαν με την παρουσία τους η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, οι οποίοι απεύθυναν λόγο στους παρευρισκόμενους. 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που υποδέχθηκε στην κεφαλή της ΕΚΤ την Κριστίν Λαγκάρντ. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα είσαι μια εκπληκτική ηγέτης της ΕΚΤ», είπε ο Ντράγκι στη διάδοχό του. «Στόχος μου ήταν πάντοτε να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου όπως περιγράφονται στη Συνθήκη, επιδιώκοντας πάντοτε πλήρη ανεξαρτησία, δρώντας μέσω ενός θεσμικού οργάνου που έχει πλέον εξελιχθεί σε μια σύγχρονη κεντρική τράπεζα ικανή να διαχειριστεί όλες τις προκλήσεις», είπε ολοκληρώνοντας ο «Σούπερ Μάριο».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: