Οικονομία | Ελλάδα

Για το 2020 οδεύει η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου

Θανάσης Κουκάκης

Αν και η κυβέρνηση προϊδέαζε πως μέσα στο 2019 θα είχαμε την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου και την αντικατάσταση του με έναν σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές, ο οποίος θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά, αυτός ο σχεδιασμός πλέον μετατίθεται για το 2020.

Πρέπει να τονιστεί πως η παρωχημένη νομοθεσία περί Τελών Χαρτοσήμου προέρχεται από το 1931. Σήμερα το χαρτόσημο επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων με δυο συντελεστές, 3,6% και 2,4% (οι βασικοί συντελεστές είναι 3% και 2% αλλά επιβάλλεται και εισφορά 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, έχει ανοικτά ταχθεί υπέρ του να αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο πλέον και δύσχρηστο νομοθετικό πλαίσιο περί Τελών Χαρτοσήμου, το οποίο προκαλεί τριβές και πληθώρα δικαστικών αντιδικιών με τους φορολογουμένους, με ένα σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές, ο οποίος θα προσδιορίζεται και θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται πως εάν καταργηθεί το τέλος χαρτοσήμου θα μειωθεί το φορολογικό κόστος για τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, θα γίνει φθηνότερη η σύναψη δανείων μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και δεν θα επιβαρύνονται τον εν λόγω φόρο οι προκαταβολές μισθών που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.

Σήμερα δεν υπάγονται σε χαρτόσημο οι συναλλαγές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ, οι συμβάσεις για τις οποίες οφείλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φόρος γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομίας και γενικά κάθε σύμβαση η οποία απαλλάσσεται ρητά του τέλους χαρτοσήμου.

Το πόσο δύσχρηστο είναι το τέλος χαρτοσήμου προκύπτει από πλήθος παραδειγμάτων. Είναι π.χ. ενδεικτικό πως  το τέλος χαρτοσήμου που καταβλήθηκε για σύμβαση δανείου η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ δεν επιστρέφεται. Γιατί; Η φορολογία χαρτοσήμου είναι αυστηρά τυπική και φορολογεί τα έγγραφα κατά την κατάρτιση τους, ανεξάρτητα από την περαιτέρω τύχη τους, δηλαδή, ανεξάρτητα αν εκτελεσθούν (έστω κατά ένα μέρος) όσα συμφωνούνται στην σύμβαση. Συνέπεια της τυπικότητας αυτής της φορολογίας χαρτοσήμου είναι ότι, εάν ακυρωθεί η υπογραφείσα σύμβαση, το τέλος χαρτοσήμου που καταβλήθηκε για την σήμανση της δεν επιστρέφεται. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.