Συνεχίζεται το «τουρκικό» θρίλερ στη Μεσόγειο - Νέα Navtex για την κυπριακή ΑΟΖ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το «τουρκικό» θρίλερ στη Μεσόγειο - Νέα Navtex για την κυπριακή ΑΟΖ
Η Άγκυρα συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων εκδίδοντας νέα Navtex με την οποία παρατείνεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μέτωπο του διπλωματικού μπρα ντε φερ στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε ευθέως στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για την έμπρακτη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου μετέβη στη Δομινικανή Δημοκρατία, προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, δύο 24ωρα μετά το ραντεβού Πομπέο - Δένδια στη Βιέννη.

Η Άγκυρα συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων εκδίδοντας νέα Navtex με την οποία παρατείνεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ με τη Λευκωσία να απαντά με αντι-Navtex κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα.

Οι πρωτοβουλίες Μακρόν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. «Όσοι δεν μπορούν να αποδεχθούν τη δύναμη της Τουρκίας κι όσοι δεν χωνεύουν την σταθερή ανάπτυξή της σε οικονομία και εξωτερική πολιτική τον τελευταίο καιρό στοχεύουν τη χώρα μας σε διαφορετικά μέτωπα. Με τα επιτόκια με τις ισοτιμίες. Όπως και με την υποκίνηση του Μακρόν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ξεκάθαρα παραδείγματα αυτής της κατάστασης», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος,την ώρα πάντως που ο διεθνής Τύπος τον κατακεραυνώνει, χαρακτηρίζοντάς τον «νταή» και απειλή για την ευρύτερη περιοχή. «Η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των αντιπάλων της και των συμμάχων της αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, ωστόσο κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δράσει», έγραψε χθες ο Guardian.

Συνεχίζει τα τεχνάσματα η Άγκυρα

Η Άγκυρα συνεχίζει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδεύει πλέον το Barbaros στην Κύπρο. Πρόκειται για την φρεγάτα στην οποία «επακούμβησε» η ελληνική «Λήμνος». Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν ζημιές στο τουρκικό πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με την ελληνική φρεγάτα. Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Χθες εξέδωσε Navtex με την οποία παρατείνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στο τεμάχιο 6. Η Λευκωσία απάντησε με αντι-Navtex κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα.

Καταδίκη από τον Μπορέλ

Την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Με ανακοίνωσή του καλεί την Τουρκία να τερματίσει αμέσως τις δραστηριότητες της, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου. Σύμφωνα με αναλυτές των ελληνοτουρικών σχέσεων, ο Ερντογάν αναζητά τον τρόπο να συγκαλύψει στο εσωτερικό του πεδίο το γεγονός ότι δεν του πέρασαν οι απόπειρες αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό η διγλωσσία - από τη μια πλευρά επιχειρεί να εμφανιστεί υπέρμαχος του διαλόγου και από την άλλη συνεχίζει τις απειλές.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναβεβαιώθηκε πάντως χθες, κατά τη συνάντηση που είχε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ, στην Κύπρο. Η Άγκυρα πάντως διαμηνύει ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έως τις 23 Αυγούστου

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider