Πού διαφωνούν Ευρωβουλή – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού διαφωνούν Ευρωβουλή – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ουγγαρία και Πολωνία θέλουν να αποφύγουν να υπάρξει ένας ισχυρός μηχανισμός που θα συνδέει την χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σεβασμού του κράτους δικαίου

Η αντιπαράθεση μεταξύ κάποιων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συσχέτιση της χρηματοδότησης που θα δοθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τα κράτη μέλη, με το σεβασμό του κράτους δικαίου (ruleof law) είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο».

Έτσι την χαρακτήρισαν η ευρωβουλευτής Margarida Marques και η Eulalia Rubio, Senior Research Fellow στο Jacques Delors Institute σε σεμινάριο που διοργάνωσε σήμερα το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Τι ζητούν Ουγγαρία και Πολωνία

Ειδικότερα, η Ουγγαρία και Πολωνία θέλουν να αποφύγουν να υπάρξει ένας ισχυρός μηχανισμός που θα συνδέει την χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σεβασμού του κράτους δικαίου όπως π.χ. να μην υπάρχει παρέμβαση στη δικαιοσύνη και να μην υιοθετούνται διατάξεις που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως τονίστηκε, Ουγγαρία και Πολωνία εμφανίζονται διατεθειμένες να μπλοκάρουν οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ένα τέτοιο μηχανισμό και εκβιάζουν – όπως είπε η Margarida Marques- λέγοντας ότι εάν θεσπιστεί κάτι τέτοιο δεν θα δώσουν την ψήφο τους προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργεία το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, η Eulalia Rubio είπε πως αυτό είναι μια «κούφια απειλή» διότι και οι δύο αυτές χώρες έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και μη δίνοντας την συναίνεση τους για να ενεργοποιηθεί θα πρώτα από όλα επιζήμιο για αυτές.

Ειδικά για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τονίστηκε πως αυτό που έχει εξαιρετική σημασία είναι να διασφαλίζεται ότι οι κοινοτικοί πόροι δεν θα τυγχάνουν κακής χρήσης και ότι δεν υπάρχει διαφθορά.

Και κατά τις δύο ομιλήτριες αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να εφαρμόζονται οι ήδη υφιστάμενοι κανόνες που έχουν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το σεβασμό του κράτους δικαίου, ζήτημα που και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν κατά καιρούς αδυναμίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider