ΝΑΤΟ: Ενεργοποιείται μόνιμος μηχανισμός αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΝΑΤΟ: Ενεργοποιείται μόνιμος μηχανισμός αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Ο μηχανισμός σχεδιάστηκε για να μειώσει τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ανακοίνωση ότι από σήμερα, Πέμπτη, τέθηκε σε εφαρμογή ένας μηχανισμός αποκλιμάκωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έκανε το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, μετά από σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των εκπροσώπων αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε από σήμερα Πέμπτη (1 Οκτωβρίου) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός σχεδιάστηκε για να μειώσει τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος στην ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει τη δημιουργία μία απευθείας τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση σε θάλασσα και αέρα.

Οι τεχνικές συζητήσεις αποκλιμάκωσης ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά από πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με επαφές υψηλού-επιπέδου ανάμεσα στις αντιπροσωπίες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Καλωσορίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επετεύχθη μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας στις αξίες του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για τις διπλωματικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η υποβόσκουσα διαφορά και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», αναφέρει στο μήνυμα του, για τη δημιουργία του μηχανισμού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ έχει παίξει το ρόλου του μεσολαβητή για την αποκλιμάκωση στρατιωτικών εντάσεων ανάμεσα σε μέλη της συμμαχίας και κατά το παρελθόν. Τη δεκαετία '90 βοήθησε ώστε να δημιουργηθεί ένας παρόμοιος μηχανισμός στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός για τη μείωση των εντάσεων και ο οποίος έδινε χώρο για να υπάρξουν διευρυμένες διπλωματικές συνομιλίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider