Γιατί η HSBC κρατά «μικρό καλάθι» για τις ευρωπαϊκές αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η HSBC κρατά «μικρό καλάθι» για τις ευρωπαϊκές αγορές

«Ουδέτερη» (neutral) εμφανίζεται ως προς τις προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών για το 2021 η HSBC, καθώς εντοπίζει δύο σημαντικά «αγκάθια» στην πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει «game changer» για ολόκληρη την Ευρωζώνη, μειώνοντας, την πολιτική αβεβαιότητα και το risk premium που ενσωματώνεται στις ευρωπαϊκές μετοχές και οδηγώντας στο κλείσιμο του 12μηνου discount του 25% έναντι των αμερικανικών μετοχών. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν εξαιτίας του μπλόκου της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για το διαχωρισμό του κράτους δικαίου από το Ταμείο, ενώ ένα μεγάλο τμήμα των εκταμιεύσεων που αγγίζει το 45%, δεν θα περάσει προς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης πριν το 2023 - 2024. Παράλληλα, το φάσμα ενός «άτακτου» Brexit επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο, λίγο πριν το πέρας του έτους αυξάνοντας εκ νέου τον πολιτικό κίνδυνο.

Από την άλλη, η HSBC θέτει και το ζήτημα της ισχυρής προσδοκίας των αγορών για μία ταχεία ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2021 (57% στο α' τρίμηνο, 125% στο β' τρίμηνο, 15% και 41% αντιστοιχεί για τις ΗΠΑ) γεγονός που αφήνει σημαντικά περιθώρια για απογοήτευση και re-rate. Στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφεται εκτός των άλλων και μια σημαντική έκθεση σε μετοχές αξίας (η συσχέτιση αξίας έναντι ανάπτυξης αγγίζει το 40%) και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να επωφεληθούν από οποιαδήποτε εναλλαγή στο μοντέλο αυτό ακόμη και αν είναι προσωρινό, δεδομένου του πόσο φθηνές εμφανίζονται τώρα οι αγορές. Παρ'όλα αυτά η μεγαλύτερη έκθεση εντοπίζεται σε τομείς όπως οι τράπεζες, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά ζητήματα και οι οποίοι σύμφωνα με την HSBC θα δυσκολευτούν να υπεραποδώσουν ακόμη και σε μια απότομη ανοδική πορεία των αγορών. Σύμφωνα με την ίδια, η πτώση των αποτιμήσεων αντικατοπτρίζει απλώς την απότομη επιδείνωση του δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων το (RoE).

insider

Για το 2021 η βρετανική τράπεζα αναμένει πως ο S&P 500 θα ενισχυθεί κατά 15,4% στις 4.200 μονάδες, ο δείκτης Euro Stoxx 50 θα φτάσει στις 3.800 μονάδες με περιθώριο ανόδου 7,7% και ο βρετανικός FTSE100 στις 7.140 μονάδες με περιθώριο ανόδου 12,1%. Για τις αναδυόμενες αγορές  παραμένει «overweight» εκτιμώντας πως ο FTSE Emerging θα «χτυπήσει» τις 705 μονάδες.

Στις ΗΠΑ η HSBC προτιμά μια μεγαλύτερη τοποθέτηση στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου και στις κυκλικές μετοχές των καταναλωτικών αγαθών, ενώ στις αναδυόμενες αγορές προτιμά τις τράπεζες, τα PGM και τα hardware και τους ημιαγωγούς. Για την Ευρώπη οι μετοχές των κλάδων της βιομηχανίας και των καταναλωτικών αγαθών φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές.

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider