Πότε οι δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης οδηγούν σε μικρότερο φόρο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε οι δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης οδηγούν σε μικρότερο φόρο
Μια στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τη δαπάνη για ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το 2018.

Το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή προβλέπει πως τα έξοδα των επιχειρήσεων για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα εκπίπτουν.

Κυριότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι οι δωρεές και χορηγίες σε χρήμα ή και είδος και η ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις (πυρκαγιές, φυσικά φαινόμενα κ.ά). Αλλά όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κατανοούν ότι η στρατηγική προσέγγιση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Ιδιαίτερα οι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις φαίνεται να την κατατάσσουν αρκετά ψηλά στις επιχειρηματικές τους δράσεις.

Μια στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τη δαπάνη για ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το 2018

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η εταιρική κοινωνική ευθύνη θεωρείται «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντική στο 86% των επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις αύξησε τη δαπάνη για ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το 2018 σε σχέση με το 2017.

Η νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή θα δώσει πρόσθετα κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι δαπάνες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα εκπίπτουν όμως μέχρι του σημείου που η επιχείρηση εμφανίζει λογιστικά κέρδη, δηλαδή οι δαπάνες αυτές δεν θα μπορούν να μεγαλώσουν τις μεταφερόμενες ζημιές μιας επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση το όριο αυτό δεν ισχύει για δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης μετά από αίτημα του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider