Δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων
Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει την εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Ένα προεκλογικό δωράκι στους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια, αλλά και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων που έπρεπε να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα ποσά των αναδρομικών που εισέπραξαν το 2018, ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί και συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων θα έπρεπε να πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 2,2% έως 10%, η οποία μάλιστα θα έπρεπε να επιβληθεί στο συνολικό φορολογητέο ποσό των αναδρομικών και όχι στο καθαρό που προέκυψε μετά την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος 20%.

Η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα αναδρομικά προβλέπεται σε απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που εκδόθηκε τον Ιανουάριο και καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την απόφαση, «τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στο φορολογικό έτος 2018 στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων και τους συνταξιούχους θεωρούνται ως εισοδήματα και επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα και δεν εξαιρούνται από την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

Η εν λόγω απόφαση ξεκαθάριζε πάντως πως τα ποσά αυτά δεν θα προστεθούν στα φορολογητέα εισοδήματα των δικαιούχων και έτσι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος».

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έρχεται τώρα να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς δρομολογεί την εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Σύμφωνα με πηγές, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει την εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Έτσι, ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τα ποσά των αναδρομικών, θα δηλωθούν αλλά δεν θα φορολογηθούν. Αυτό διότι όπως προαναφέρθηκε με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων, εξαντλήθηκε η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων με παρακράτηση του 20% στο καταβαλλόμενο ποσό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider