Πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιουνίου - Αναλυτικοί πίνακες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιουνίου - Αναλυτικοί πίνακες
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ξεκινάει από 1η Ιουνίου 2020 η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0.90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία, μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Το μέτρο έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020 που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2020 και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά, συνδυαστικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην επανάκαμψη της απασχόλησης και συγκεκριμένα στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Η μείωση θα επιμεριστεί κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζόμενους, κάτι που σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για όσους πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ το μήνα.

Συνεπώς, μισθωτός με απολαβές 1.000 ευρώ, κερδίζει 4,2 ευρώ το μήνα από την μείωση των ασφαλιστικών του κρατήσεων, ενώ ο εργοδότης του γλυτώνει 4,8 ευρώ.

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά εργασίας καθώς μειώνει το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις και δίνει κίνητρα για προσλήψεις. Ταυτόχρονα, έρχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο σε παραβατικές συμπεριφορές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και προανήγγειλε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία επιπλέον μονάδα από το 2021. Η μείωση σχεδιάζεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο από το βήμα της ΔΕΘ και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιουνίου έχει ως εξής:

                                  

insider

 

insider

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider