Νέο σύστημα εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο σύστημα εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ
Το σύστημα αφορά 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς, θα εφαρμοστεί από το 2020 και θα αποσυνδέει τις εισφορές από τα χρόνια εργασίας, αλλά και το εισόδημα.

Νέο σύστημα εισφορών επικούρησης και εφάπαξ για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας.

Το σύστημα θα εφαρμοστεί από το 2020 θα αποσυνδέει τις εισφορές από τα χρόνια εργασίας αλλά και το εισόδημα και θα υποστηρίζει την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Οι επαγγελματίες, αλλά και οι αγρότες θα επιλέγουν κάθε Δεκέμβρη ανάμεσα σε 6 κατηγορίες την κλίμακα που επιθυμούν να ενταχθούν για την επόμενη χρονιά, ενώ ειδική κλίμακα θα υπάρχει για τους νέους επαγγελματίες κι επιστήμονες με δραστηριότητα έως 5 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το εφάπαξ οι εισφορές θα ξεκινούν από 26 ευρώ τον μήνα, η δεύτερη κλίμακα θα είναι στα 31 ευρώ τον μήνα και η ανώτατη εισφορά στα 37 ευρώ τον μήνα (από 312 ευρώ έως 444 ευρώ τον χρόνο).

Για την επικουρική ασφάλιση, οι κλίμακες επιλογής έως την 1η Ιουνίου θα είναι: 42 ευρώ/μήνα, 51 ευρώ/μήνα και 61 ευρώ/μήνα (από 504 ευρώ έως 732 ευρώ τον χρόνο).

Ωστόσο από 1/6/2020 που βάσει νόμου θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι κλίμακες των εισφορών θα υποχωρήσουν στα 39 ευρώ/μήνα για την πρώτη κλίμακα, στα 47 ευρώ/μήνα για την δεύτερη και στα 56 ευρώ/μήνα για την ανώτατη κλίμακα (από 468 ευρώ έως 672 ευρώ τον χρόνο).

Υπόχρεοι ασφάλισης για επικούρηση και πρόνοια είναι 216.085 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και συγκεκριμένα γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, βενζινοπώλες, αρτοποιοί κ.α.

Κύρια ασφάλιση

Υπενθυμίζεται πως και οι εισφορές κύριας σύνταξης θα αλλάξουν, καθώς θα επανέλθει το σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών με ελεύθερη επιλογή από τον ασφαλισμένο.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο, προβλέπει επτά κατηγορίες εισφορών κύριας ασφάλισης:

Έως 5 έτη: 126 ευρώ

Α επίπεδο: 210 ευρώ

Β επίπεδο: 252 ευρώ

Γ επίπεδο: 302 ευρώ

Δ επίπεδο: 363 ευρώ

Ε επίπεδο: 435 ευρώ

ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ.

Με το νέο σύστημα, οι ασφαλισμένοι που θα επιλέγουν μία από τις υψηλότερες κατηγορίες εισφορών, θα εισπράττουν και μεγαλύτερη σύνταξη στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider