Ψηφιακό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο μητρώο πολιτών που τηρείται στο ΥΠΕΣ και στο μητρώο του ΑΜΚΑ επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ψηφιακή σύνταξη.

Στόχος είναι να τοποθετηθούν τα απαραίτητα «κλειδιά» ώστε να επιταχυνθεί η διαλειτουργικότητα των μητρώων, κάτι που θα βοηθήσει στην διαδικασία επίσπευσης της έκδοσης και καταβολής συντάξεων, επιδομάτων και παροχών προς τους δικαιούχους.

Με νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο, θα επιτρέπεται η  αυτοματοποιημένη λήψη δεδομένων από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών», το οποίο θα εμπλουτισθεί με τον ΑΜΚΑ κάθε ασφαλισμένου, ώστε να επιτευχθεί η άμεση έκδοση συντάξεων.

Στόχος είναι το 34,37% των συντάξεων, από την 1η Ιουνίου 2020 να εκδίδονται ψηφιακά. Με την αναγραφή του ΑΜΚΑ σε όλα τα έγγραφα γίνεται το πρώτο βήμα για την σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων.

Το επόμενο μεγάλο βήμα αναμένεται να ακολουθήσει τον Νοέμβριο, με σχέδιο νόμο για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας», δηλαδή το εθνικό μητρώο ασφάλισης και ασφαλιστικής ικανότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία θα οδηγήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να επιταχυνθεί το συντομότερο δυνατό η απονομή των συντάξεων.