Αυξήθηκαν τα ΑΤΜ των τραπεζών το 2019

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξήθηκαν τα ΑΤΜ των τραπεζών το 2019
Το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ συντηρεί η Τράπεζα Πειραιώς με διαφορά από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank.

Επέκτειναν το δίκτυο ΑΤΜ οι ελληνικές τράπεζες το 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα υψηλά κόστη συντήρησης και τροφοδοσίας των μηχανημάτων ανάληψης μετρητών -ιδίως στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι τράπεζες μέλη και τα συνδεδεμένα μέλη της διατηρούσαν 5.854 ΑΤΜ στα τέλη του 2019 από 5.625 το 2018, ενώ στη λίστα προστέθηκαν η Optima Bank και η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) με σύνολο 136 ΑΤΜ.

Το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ συντηρεί η Τράπεζα Πειραιώς με διαφορά από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank.

insider

Η αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία, προήλθε κυρίως από την Alpha Bank και -λιγότερο- από τη Eurobank, ενώ ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε στα off-site μηχανήματα, δηλαδή σε όσα βρίσκονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων.

Η αύξηση των ΑΤΜ την ώρα που το δίκτυο των τραπεζών συρρικνώνεται υποδηλώνει ότι οι συναλλαγές στα ΑΤΜ αποφέρει κέρδη παρά το υψηλό κόστος συντήρησης σε συγκεκριμένες -νησιωτικές και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές κυρίως.

Η δραστική αύξηση των τραπεζικών προμηθειών το 2019 σε μια προσπάθεια των τραπεζών να ενισχύσουν τα λειτουργικά τους έσοδα συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι αυξήθηκαν κατακόρυφα οι προμήθειες για τις συναλλαγές με ξένες κάρτες αλλά και για τις κάρτες άλλων τραπεζών.

Παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για συγκράτηση του κόστους σε ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών, αθροιστικά σημειώθηκε αύξηση στα έσοδα των τραπεζών από συναλλαγές, γεγονός που δικαιολογεί τη διατήρηση του δικτύου ΑΤΜ. Παράλληλα, πολλαπλασιάστηκαν τα ΑΤΜ μη τραπεζικών δικτύων, όπως το Euronet, ιδίως σε τουριστικές περιοχές της Αθήνας ή της νησιωτικής χώρας.

Δεν λείπουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις που οι τράπεζες δέχονται πολιτικές πιέσεις να διατηρήσουν τα ΑΤΜ σε μικρά χωριά και νησιά παρά το ότι είναι ζημιογόνα για τις ίδιες. 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider