Viva Wallet: Αποσύρει την προσφορά για την Praxia

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Viva Wallet: Αποσύρει την προσφορά για την Praxia
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αποδίδουν την απόφαση του Χάρη Καρώνη, στους «ερασιτεχνικούς και σπασμωδικούς χειρισμούς» του μετόχου Bob Diamond.

Να αποσύρει την προσφορά 20 εκατ. ευρώ -τη μοναδική προσφορά που έχει κατατεθεί για την εξαγορά της Praxia Bank– αποφάσισε η Viva Wallet, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αποδίδουν την απόφαση του CEO της Viva, Χάρη Καρώνη, στους «ερασιτεχνικούς και σπασμωδικούς χειρισμούς» εκ μέρους του μετόχου της Praxia, Bob Diamond. Παραπέμπουν δε στο σενάριο συγχώνευσης της ψηφιακής τράπεζας με την Παγκρήτια Τράπεζα του Μιχάλη Σάλλα με τις «ευλογίες» -ενδεχομένως και τα κεφάλαια- του Diamond.

Η ίδια η Παγκρήτια, πάντως, διαψεύδει το σενάριο της συγχώνευσης των δύο μη συστημικών τραπεζών. Κύκλοι της τράπεζας αναφέρουν στο insider.gr ότι «το σενάριο αυτό βολιδοσκοπήθηκε σε προγενέστερο στάδιο αλλά απορρίφθηκε». Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι η Praxia Bank βρίσκεται πάλι στον «άσσο», αφού ο μοναδικός ενδιαφερόμενος επενδυτής, που είχε αποδείξει έγκαιρα και εμπρόθεσμα το ενδιαφέρον του για την εξαγορά της, αποχώρησε από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Απολύσεις και… επιβράβευση στελεχών

Τη Δευτέρα, όπως έχει εξαγγείλει η ίδια η Διοίκηση της Praxia με ανακοίνωσή της στο προσωπικό την Παρασκευή, ξεκινούν διαδικασίες εκκαθάρισης με μαζικές απολύσεις των εργαζομένων. Εκτιμάται ότι από τους 230 εργαζομένους θα παραμείνουν λίγες δεκάδες, με τους υπόλοιπους να λαμβάνουν αποζημίωση τουλάχιστον έξι μισθών -μετά από αίτημα του σωματείου των εργαζομένων που εισακούστηκε από τη Διοίκηση.

Την ίδια ώρα, όμως, πηγές των εργαζομένων κάνουν λόγο για καταβολή παχυλών… μπόνους παραμονής (retention bonus) σε 14 κορυφαία στελέχη -μεταξύ των οποίων και η CEO Αναστασία Σακελλαρίου– ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της τράπεζας για την αφοσίωσή τους σε περίοδο κρίσης. Αναφέρουν δε ότι ο «λογαριασμός» αγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκεται στους λογαριασμούς των στελεχών που ανήκουν στην κορυφή της πυραμίδας.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της Praxia Bank, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει όριο το τέλος του έτους για κεφαλαιακή ενίσχυση της μη συστημικής τράπεζας κατά 30 εκατ. ευρώ. Το κλείσιμο μιας τράπεζας αποτελεί απευκταίο σενάριο για όλες τις πλευρές -κυβέρνηση, εποπτικούς φορείς, λοιπές τράπεζες. Παρότι εποπτικές πηγές διαβεβαιώνουν το insider.gr ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν συνιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι μια μαύρη σελίδα σε μια περίοδο που επιχειρείται συλλογικά αλλαγή… σελίδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider