Επιθετικούς στόχους για τα κόκκινα δάνεια θέτει η Εθνική

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιθετικούς στόχους για τα κόκκινα δάνεια θέτει η Εθνική
Στην ισχυρή εκκίνηση του έτους συνέβαλε η πώληση του χαρτοφυλακίου «Symbol», την οποία ο CEO Παύλος Μυλωνάς χαρακτήρισε «ικανοποιητική». Στόχος η μείωση κατά 4,3 δισ. φέτος.

Υψηλότερα από τα προηγούμενα έτη θέτει τον πήχη της απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων η Εθνική Τράπεζα, στοχεύοντας σε «ψαλίδι» 4,3 δισ. ευρώ το 2019 με όχημα τρεις συναλλαγές-ορόσημο.

Όπως εξήγγειλαν σήμερα, Τρίτη, τα στελέχη της διοίκησης σε ενημέρωση των διεθνών επενδυτών κατά την παρουσίαση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, το α’ τρίμηνο του έτους, τα NPEs μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ -νούμερο ιδιαίτερα σημαντικό εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι η ετήσια μείωση για το 2018 ήταν 2,1 δισ. ευρώ.

Στην ισχυρή εκκίνηση του έτους συνέβαλε η πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων ενυπόθηκων δανείων ΜμΕ «Symbol» -του πρώτου ενυπόθηκου της τράπεζας,– λογιστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ. Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το εν λόγω πακέτο ολοκληρώθηκε και ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» με το αποτέλεσμα.

Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να παρέχει η διοίκηση στην ενημέρωση των διεθνών επενδυτών στο Investors' Day που διοργανώνει την προσεχή Πέμπτη, 16 Μαΐου, στο Λονδίνο, στην οποία θα παρευρίσκεται το insider.gr. Πηγές της αγοράς αναφέρουν, πάντως, ότι η τιμή του Symbol «κλείδωσε» στο 30%, επίπεδα που είχε εξασφαλίσει και η αντίστοιχη συναλλαγή «Amoeba» της Πειραιώς πέρυσι.

Το συνολικό απόθεμα NPEs της ΕΤΕ διαμορφώνεται στο τέλος του τριμήνου στα 14,3 δισ. ευρώ και η διοίκηση στοχεύει σε μείωση κατά 11,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους που κατέθεσε στον SSM τον Μάρτιο. Διευκρινίζει, πάντως, ότι συστημικές λύσεις όπως το APS (σχέδιο ΤΧΣ), καθώς και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναμένεται να διευκολύνουν περαιτέρω τη διαδικασία εξυγίανσης του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Δύο νέες συναλλαγές το 2019

Εκτός από το Symbol που έχει πλέον ολοκληρωθεί, σειρά παίρνουν για φέτος το «Mirror», καθώς και ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων με εξασφαλίσεις. Το Mirror αναμένεται να πωληθεί έως τον Ιούνιο και ανέρχεται σε αξία τα 1,2 δισ. ευρώ, αποτελούμενο από απαιτήσεις χωρίς εξασφαλίσεις (κάρτες, καταναλωτικά, ΜμΕ κ.α.). Το δεύτερο εξασφαλισμένο χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε λογιστική αξία τα 700 εκατ. ευρώ και η πώλησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2020, η ΕΤΕ προγραμματίζει μία ακόμη συναλλαγή, ενυπόθηκων επιχειρηματικών δανείων συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ.

Σημαντική βαρύτητα ρίχνει η τράπεζα και στους πλειστηριασμούς, εκτιμώντας ότι θα συμβάλλουν στη μείωση των NPEs κατά 2,2 δισ. ευρώ έως το 2021. Σημειώνεται ότι μόνο το δ’ τρίμηνο του 2018 επέσπευσε 1.483 ακίνητα σε πλειστηριασμό, ενώ το α’ τρίμηνο του 2019 επέσπευσε 737 ακίνητα. Εξ αυτών το 66% κατέληξε να εκπλειστηριαστεί και στο σύνολο μόνο το 22% των πλειστηριασμών απέβησαν γόνιμοι (συμπεριλαμβανομένων των ματαιώσεων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider