Attica Bank: Στα 56 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων για το 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Στα 56 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων για το 2018
Οι αμοιβές και  τα έξοδα προσωπικού παρουσιάζουν ποσοστιαία μείωση της τάξης του 12,6% στην κλειόμενη χρήση 2018 έναντι της συγκριτικής χρήσης.

Με κέρδη προ φόρων 56 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε τη χρήση του 2018 η Attica Bank, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται στο 33,48%.
Η περυσινή κερδοφορία ήταν σημαντικά υψηλότερη, στα επίπεδα των 90,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται σε πολλοίς στη δεύτερη τιτλοποίηση που υλοποίησε, η οποία απέφερε κέρδη στην τράπεζα ύψους 47 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις 26 Οκτωβρίου 2018 ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης του Junior Note ονομαστικής αξίας 357 εκατ. ευρώ που αφορά στη συναλλαγή Metexelixis και η Τράπεζα προέβη σε λογιστική αποαναγνώριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ονομαστικής αξίας 701 εκατ. ευρώ περίπου. Από τη συναλλαγή αυτή η Τράπεζα αναγνώρισε κέρδος 47 εκατ. ευρώ, ποσό που αναγνωρίστηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους μέσω της κατάστασης των αποτελεσμάτων χρήσης.

Ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, στο 33,48%, ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συνολικές προβλέψεις απομείωσης για δάνεια και απαιτήσεις να διαμορφώνεται στο 34,01% (έναντι 40% το 2017) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρουσιάζουν ποσοστιαία μείωση της τάξης του 12,6% στην κλειόμενη χρήση 2018 έναντι της συγκριτικής χρήσης λόγω της μείωσης του προσωπικού της Τράπεζας κατά 164 άτομα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου.

Τα γενικά λειτουργικά έξοδα προ προβλέψεων παρουσιάζουν μείωση 1,8% σε σχέση με τη συγκριτική χρήση. Εάν συνυπολογισθεί το κονδύλι της πρόβλεψης απομείωσης λοιπών στοιχείων του ενεργητικού, τότε τα συνολικά γενικά λειτουργικά έξοδα της κλειόμενης χρήσης θα εμφανίζονται μειωμένα κατά 26,7% σε σχέση με τη χρήση 2017.
Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 3,4 δισ. ευρώ, με τις χορηγήσεις προ προβλέψεων να διαμορφώνονται στα 1,8 δισ. ευρώ. Οι σωρευμένες προβλέψεις απομείωσης για δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών ανήλθαν σε 253 εκατ. ευρώ, αφού υπολογισθεί και η επίπτωση της μετάβασης στο ΔΠΧΑ 9, ύψους 98,2 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση 2018, οι προβλέψεις απομείωσης για δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών ανήλθαν σε 22,8 εκατ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις απομείωσης στοιχείων εκτός ισολογισμού και χρεογράφων ανήλθαν σε 4,7 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι το σύνολο των προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου του Ομίλου σε 27,5 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για τη συγκριτική χρήση ανήλθε σε 73,5 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο αποκλειστικά από προβλέψεις απομείωσης για δάνεια και απαιτήσεις.
Η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) ανήλθε στο τέλος του 2018 σε 95 εκατ. ευρώ, κατά 820 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το περασμένο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider