Κατά 13,3 ποσοστιαίες μονάδες μείωσε η Κύπρος τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2018, σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης μόλις 3,2 μονάδων που κατέγραψε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ετήσια Έκθεση για την Εποπτική Δραστηριότητα, ο δείκτης NPEs παραμένει στη χώρα μας στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης, στο 43,4%, με την Κύπρο και την Πορτογαλία να ακολουθούν με 20,7% και 14,5%, αντίστοιχα.

Οι επιδόσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών, όμως, είναι πολύ χαμηλές εάν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα κρατά το σκήπτρο των κόκκινων δάνειων στο σύνολο της Ευρωζώνης. Από τα κράτη με τα πλέον «κοκκινισμένα» τραπεζικά συστήματα, μόνο η Ιταλία παρουσίασε πιο φτωχές επιδόσεις, της τάξεως των 2,5 μονάδων.

κόκκινα δάνεια

Σε απόλυτους όρους, το τρίτο τρίμηνο του 2018 σημείωσαν το μεγαλύτερο απόθεμα κόκκινων δανείων οι ιταλικές τράπεζες (153 δισ. ευρώ). Ακολουθούν οι γαλλικές τράπεζες (130 δισ. ευρώ), οι ισπανικές (95 δισ. ευρώ) και κατόπιν οι ελληνικές (90 δισ. ευρώ).