Δύο νέα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια θα πωλήσει η Alpha Bank το 2019

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο νέα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια θα πωλήσει η Alpha Bank το 2019
Στο «μικροσκόπιο» της τράπεζας βρίσκονται και οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, όπως αποκάλυψε η διοίκηση στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών.

Δύο νέα πακέτα «κόκκινων» δανείων θα πωλήσει το επόμενο έτος η Alpha Bank, ενώ εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, όπως αποκάλυψε η διοίκηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεάμηνου.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα ετοιμάζει ήδη το Jupiter II, ένα χαρτοφυλάκιο δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε σήμερα τη συμφωνία πώλησης των αντίστοιχων χαρτοφυλακίων Jupiter I και Mercury στα funds Apollo/IFC και Hoist Finance έναντι 337,1 εκατ. και 76 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α΄τριμήνου του 2019.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η διοίκηση στη διαχείριση των ανακτηθέντων ακινήτων -μέσω πλειστηριασμών- (REOs) μέσω ειδικής εταιρείας που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό και εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο θα έχουν πωληθεί το 20% των REOs, σε όρους αξίας. Επισημαίνεται δε η επίσπευση των πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η δραστική μείωση των ακυρώσεων, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στη ρευστοποίηση των NPEs.

Για το δ΄τρίμηνο του 2019, η Alpha Bank καλείται να μειώσει τα NPEs κατά επιπλέον 400 εκατ. ευρώ -στόχος που αναμένεται να εκπληρωθεί κυρίως μέσω πλειστηριασμών και ρυθμίσεων, όπως διευκρίνισε η διοίκηση. Για το αυξημένο ποσοστό της εισροής νέων NPEs το γ΄τρίμηνο, αυτό αποδόθηκε στη θερινή περίοδο που χαρακτηρίζεται από υστέρηση των πληρωμών στην τράπεζα, καθώς και στην περιορισμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οφειλέτες.

Η διοίκηση, πάντως, εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι το κενό θα καλυφθεί από το δ΄τρίμηνο, καθώς αναμένεται να αποδώσει και το νέο πρόγραμμα κινήτρων που έχει θέσει σε εφαρμογή η τράπεζα από τον περασμένο Ιούλιο, το οποίο προβλέπει πιο βαθύ «κούρεμα» στους συνεπείς δανειολήπτες. Προκειμένου να γίνουν αισθητά τα οφέλη αυτού του προγράμματος, όμως, απαιτείται να μεσολαβήσουν 12 μήνες ώστε να «πρασινίσουν» τα δάνεια. Για τον λόγο αυτό, η θετική επίδραση αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία τον καλοκαίρι του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider