«Καθηλώνει» τα έσοδα των αεροπορικών ο κοροναϊός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καθηλώνει» τα έσοδα των αεροπορικών ο κοροναϊός
Ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να έχουν οι αερομεταφορείς παγκοσμίως εξαιτίας της ακύρωσης όλο και περισσότερων πτήσεων.

Την αρχή αλυσιδωτών «ατυχημάτων» στις αερομεταφορές θα μπορούσε να σημάνει το «λουκέτο» της μεγαλύτερης περιφερειακής εταιρείας τη Ευρώπης, Flybe, η οποία λύγισε μπροστά στην πτώση των κρατήσεων λόγω κοροναϊού.
Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου οι οποίοι ασπάζονται τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) που κάνουν λόγο για απώλειες 113 δισ. δολαρίων εξαιτίας του COVID-19 και του περιορισμού που έχει επιφέρει στις μετακινήσεις.

«Την ώρα που οι επιβάτες ακυρώνουν μαζικά πτήσεις οι φόβοι για νέα λουκέτα μέσα στο 2020 φουντώνουν. «Η κατάρρευση της Flybe ίσως είναι η πρώτη από μιας σειρά πτωχεύσεων οι οποίες θα επιταχυνθούν εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της ζήτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής μεταφορών Τζέιμς Γκούντολ.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς της ΙΑΤΑ, οι απώλειες εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες από τη μείωση της επιβατικής κίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο θα κυμανθούν από 63 δισεκατομμύρια έως 113 δισεκατομμύρια δολάρια, κι αυτό αν ο ιός παραμείνει στα ισχύοντα δεδομένα και δεν εξαπλωθεί περαιτέρω βάζοντας σε καραντίνα ακόμα περισσότερες πόλεις. Να σημειωθεί ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα η Ένωση έκανε λόγο για απώλειες 29 δισ. δολαρίων.

«Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν τότε οι συνέπειες για τον κλάδο των αερομεταφορών θα είναι οδυνηρές» εκτιμά ο Μάικλ Νταφ διευθύνων σύμβουλος της The Airline Analyst. Ο ίδιος αναφέρει ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες με έδρα την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, τη Νορβηγία και το Μεξικό, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πιο ευάλωτες είναι οι αεροπορικές εταιρείες στην Ασία καθώς βασίζονταν κατά κύριο λόγο στους επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς την Κίνα, το επίκεντρο δηλαδή της επιδημίας. Αυτές οι εταιρείες μάλιστα έχουν προχωρήσεις «σε μεγάλες παραγγελίες αεροσκαφών οπότε αναμένουμε η πίεση να μεταφερθεί και στις Airbus και Boeing με καθυστερήσεις στις παραδόσεις ακόμη και με επιστροφή προκαταβολών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Νταφ σε δηλώσεις του στο BBC.

«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για την αεροπορική βιομηχανία» σημειώνει από πλευράς του ο Γκρέγκ Γουόλντρον, αναπληρωτής διευθυντής της Asia στο περιοδικό Flightglobal. «Θα είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τις αεροπορικές εταιρείες που δεν έχουν ρευστό, ειδικά για εκείνες που έχουν εμπλακεί σε πόλεμο τιμών».

Βέβαια η ζημιά έχει εδώ και καιρό επεκταθεί εκτός κινεζικών συνόρων με αποτέλεσμα η μια μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες να ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα για να περιορίσουν την ζημιά. Μεταξύ αυτών και η υποχρεωτική, άνευ αποδοχών, άδεια των εργαζομένων τους, μέτρο που υιοθέτησε τόσο η Emirates για ένα μήνα όσο και η Cathay Pacific για τρεις εβδομάδες.

Αντιστοίχως και η Austrian Airlines, θυγατρική εταιρεία της Lufthansa, αποφάσισε να μειώσει το ωράριο εργασίας σε περίπου 7.000 εργαζόμενούς της εξαιτίας της πτώσης της δραστηριότητάς της, που οφείλεται στην εξάπλωση του κοροναϊού

Σε πάγωμα προσλήψεων και σε περικοπές μισθών της τάξης του 10 έως 15% στελεχών της έχει προχωρήσει η Singapore Airlines.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση έχει μειωθεί τόσο για τουριστικά όσο και για επαγγελματικά ταξίδια καθώς οι επιχειρήσεις ακυρώνουν συναντήσεις των διεθνών στελεχών τους ενώ τα συνέδρια το ένα μετά το άλλο αναβάλλονται.

Πέρα βέβαια από τα παραπάνω πολλές είναι και οι αεροπορικές εταιρείες που μειώνουν τα δρομολόγιά τους.

Οι αεροπορικές που ακυρώνουν πτήσεις

Lufthansa
Έως και 50% λιγότερες πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιήσει η Lufthansa τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές ζημιές. Η εταιρεία κάνει λόγο για δραστική πτώση των κρατήσεων και πολλές ακυρώσεις πτήσεων, οι οποίες επηρελαζουν όλες τις περιοχές - στόχους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης διαθέτει έναν στόλο περίπου 780 αεροσκαφών, τα οποία εκτελούσαν πέρυσι κατά μέσο όρο 3.226 πτήσεις την ημέρα. Το προσωπικό κλήθηκε να προσφέρει εθελοντικά μερική εργασία ή να λάβει άδεια άνευ αποδοχών ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα εργασίας με μειωμένο ωράριο για χιλιάδες εργαζομένους στη Γερμανία και την Αυστρία.

KLM

Στην ακύρωση αρκετών εκ των πτήσεών της προς την Ιταλία προχωρά και ο ολλανδικός βραχίονας του ομίλου της Air France, KLM, λόγω της εξάπλωσης του covid-19 στη μεσογειακή χώρα. Συγκεκριμένα θα καταργήσει δύο ημερήσιες πτήσεις προς το Μιλάνο και τη Ρώμη, μία πτήση προς Μπολόνια και μία ημερήσια προς τη Βενετία για το διάστημα 7-15 Μαρτίου, τουλάχιστον.

Air Busan

Λιγότερες πτήσεις σε πόλεις της Ασίας και της Ωκεανίας θα πραγματοποιεί και η Air Busan, την ώρα που ο κορωνοϊός πλήττει τον πληθυσμό της Νότιας Κορέας. Στους προορισμούς που επηρεάζονται συμπεριλαμβάνονται Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ρωσία και Μογγολία.

Air New Zealand

Πτήσεις μεταξύ της βάσης της στο Όκλαντ και τη Σεούλ της Νότιας Κορέας ακυρώνει και η Air New Zealand.

Air Seoul

Πτήσεις προς επτά προορισμούς εκτός Κίνας, όπως Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία και Καμπότζη κόβει και η Air Seoul.

Asiana Airlines

Η Asiana Airlines μειώνει τις πτήσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ταϊλάνδης, καθώς και της Νότιας Κορέας και του Βιετνάμ, της Μπανγκόκ.

Delta Air Lines

Τις πτήσεις της προς την Ασία αναστέλει και η αμερικανική Delta Air Lines. Συγκεκριμένα επηρεάζεται η διαδρομή Minneapolis-Seoul, η οποία εκτελείται καθημερινά με το νεότερο αεροσκάφος της εταιρείας το Airbus A350, καθώς και οι πτήσεις με κοινό κωδικό που έχει με την Korean Air, οι οποίες ξεκινούν από Ατλάντα, Ντιτρόιτ, Σιάτλ κ.α. προς την Σεούλ. Προς το παρόν ο σχεδιασμός προβλέπει να ξεκινήσουν τα δρομολόγια μεταξύ της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας και της Μανίλα στα τέλη Μαρτίου.

Bamboo Airways

Τις πτήσεις μεταξύ Βιετνάμ και Νότιας Κορέας αναστέλει και η Bamboo Airways. Η εταιρεία διαχειρίζεται δύο δρομολόγια μεταξύ Βιετνάμ και Νότιας Κορέας, μεταξύ Ντα Νανγκ, Βιετνάμ και Σεούλ και Ντα Τρανγκ, Βιετνάμ και Σεούλ.

Jin Air

Τις πτήσεις από το Busan και τη Σεούλ σε πόλεις της Ταϊλάνδης, των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, του Γκουάμ, της Ιαπωνίας, της Μαλαισίας και της Ταϊβάν μέχρι και το τέλος Μαρτίου ακυρώνει και η Jin Air της Νότιας Κορέας.

Vietnam Airlines

Τις πτήσεις μεταξύ Σεούλ - Βιετνάμ ακυρώνει και η Vietnam Airways, ενώ συνεχίζει κανονικά τις υπόλοιπες πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Korean Air

Όλες τις πτήσεις προς το Daegu, λόγω της σοβαρότητας των περιπτώσεων κορωνοϊού στην πόλη έχει αναστείλει και η Korean Air ενώ έχει μειώσει επιλεκτικά τις υπηρεσίες σε πόλεις εκτός της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊπέι, της Ταϊβάν και της Ulaanbaatar της Μογγολίας. Η αεροπορική εταιρεία έχει επίσης ακυρώσει τις πτήσεις στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

T'Way Air

Η T'Way Air μειώνει τις πτήσεις σε πολλές πόλεις της Ασίας και της Ωκεανίας, μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Λάος, οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία.

Philippine Airlines

Η Philippine Airlines έχει ακυρώσει τις πτήσεις της προς την Ταϊβάν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Singapore Airlines και SilkAir

Σε μείωση των πτήσεων της και μάλιστα σε προορισμούς εκτός Ασίας προχωρούν και η Singapore Airlines καθώς και η θυγατρική της SilkAir. Στις χώρες που επηρεάζονται συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Σρι Λάνκα, η Νότια Αφρική, το Νεπάλ, οι Μαλδίβες, η Ιαπωνία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Γαλλία.

Iraqi Airways

Τις πτήσεις προς το γειτονικό Ιράν, μετά και την δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, αναστέλει και η Iraqi Airways

Jazeera Airways

Η Jazeera Airways αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Ιράκ και το Ιράν κατόπιν κυβερνητικής εντολής.

Kuwait Airways

Τις πτήσεις προς Ιταλία, Ταϊλάνδη, Ιράν και Ιράκ ακυρώνει και η Kuwait Airways, μετά από κυβερνητική απαγόρευση. Ο μεταφορέας του Κουβέιτ εξυπηρετεί σήμερα τη Ρώμη και το Μιλάνο, την Μπανγκόκ, την Ταϊλάνδη και τηνΤεχεράνη.

Thai Airways

Στην ακύρωση των πτήσεων μεταξύ Ταϊλάνδης και Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας, Φιλιππίνων, Σιγκαπούρης, Μπαγκλαντές, Μαλαισίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προχωρά και η Thai μέχρι τέλος Μαρτίου

Japan Airlines

Μειωμένες είναι και οι πτήσεις Τόκιο- Νότια Κορέα της Japan Airlines επηρεάζοντας τις διαδρομές Τόκιο-Σεούλ και Τόκιο-Μπουσάν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Oman Air

Η Oman Air αναστέλλει τις πτήσεις στο Ιράν μετά από οδηγία της ρυθμιστικής αρχής αεροπορίας του Ομάν. Η αεροπορική εταιρεία εκτελεί μια διαδρομή προς το Ιράν μεταξύ Μουσκάτ, Ομάν και Τεχεράνη.

Turkish Airlines

Τις πτήσεις της σε όλες τις Ιρανικές πόλεις εκτός από την Τεχεράνη μέχρι τα μέσα Μαρτίου ακυρώνει και η Turkish Airlines, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Emirates

Στην ακύρωση των πτήσεων στα δρομολόγια Ντουμπάι Τεχεράνη και Ντουμπάι Μπαχρέιν αναγκάστηκε να προχωρήσει και η Emirates, λόγω κυβερνητικών περιορισμών στα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

FlyDubai

Η FlyDubai αναγκάστηκε να ακυρώσει τις πτήσεις μεταξύ του Ντουμπάι και πόλεων στο Ιράν λόγω κυβερνητικής εντολής.

Gulf Air

Η αεροπορική εταιρεία Gulf Air ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν από τον 48ωρο περιορισμό των πτήσεων μεταξύ του Ντουμπάι και του Μπαχρέιν από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν. Η αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί πολλές πτήσεις ημερησίως στη διαδρομή μήκους 263 ναυτικών μιλίων που ανταγωνίζεται τις FlyDubai, Emirates και Cathay Pacific.

Cathay Pacific

Οι αερογραμμές έχουν ήδη πληγεί από την έλλειψη ζήτησης για ταξίδια στο Χονγκ Κονγκ, εν μέσω φόβων για τον κορωνοϊό, καθώς και από την απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ντουμπάι και Μπαχρέιν.

Royal Jordanian Airlines

Ο αερομεταφορέας της Ιορδανίας ο οποίος πραγματοποιεί πτήσεις κοινού κωδικού με την Alitalia αναστέλλει πτήσεις μεταξύ του Αμάν και της Ρώμης, μέχρι και τον Μάιο.

MIAT Mongolian Airlines

Τέλος και ο αερομεταφορέας της Μογγολίας αναγκάστηκε να ακυρώσει τις πτήσεις του προς και από τη Νότια Κορέα, λόγω κυβερνητικής απαγόρευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider