Σε άνοδο ο κλάδος των ξενοδοχείων παγκοσμίως, σε πτώση η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε άνοδο ο κλάδος των ξενοδοχείων παγκοσμίως, σε πτώση η Ελλάδα
Η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία σπάει το ένα τουριστικό ρεκόρ μετά το άλλο προβλέπεται εν μέρει διαφορετική για το 2019.

Η άνοδος του διαθέσιμου εισοδήματος, η μεσαία τάξη, ο μεταβαλλόμενος τρόπος ζωής και η προτίμηση των Millennials για βιωματικά ταξίδια είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν την κούρσα ανάπτυξης της βιομηχανίας φιλοξενίας τα τελευταία χρόνια. Όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα της Zion Market Research, η παγκόσμια αγορά ξενοδοχείων αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 148 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 σε σχεδόν 222 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026, με CARG 4,6% ετησίως (μεταξύ 2019 και 2026).

Ωστόσο η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία σπάει το ένα τουριστικό ρεκόρ μετά το άλλο προβλέπεται εν μέρει διαφορετική για το 2019. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, την οποία διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών αι Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται πτωτικό, με την μείωση να παρατηρείται τόσο στις πληρότητες όσο και στις τιμές και τις προκρατήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έρευνα, με τίτλο : «Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α’ τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019» -που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.956 ελληνικών ξενοδοχείων σε σύνολο 9.873- το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, με την μείωση να αγγίζει το 24%. Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%. Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.

πληρότητες ξενοδοχείων α τρίμηνο 2019

Αντίστοιχα, το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του η οποία υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 21%. Μάλιστα το 23% αυτών αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα Early Bookings (κρατήσεις τελευταίας στιγμής), ώστε να προσελκύσουν νέα πελατεία.

προκρατήσεις 2019 α' τρίμηνο

Παρά τις μεγάλες προσδοκίες του Υπουργείου Τουρισμού για ένα ακόμα τουριστικό ρεκόρ, η Έρευνα Συγκυρίας για τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας αναφέρει ότι το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018, με την μείωση να εκτιμάται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 20%. Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση κατά μέσο όρο 13% στις τιμές τους.

Ακόμα μεγαλύτερες αναμένονται οι πιέσεις που θα δεχτούν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργία και δη αυτά των χαμηλότερων κατηγοριών, με το 43% των ξενοδόχων να εκτιμά ότι η πληρότητά τους θα μειωθεί κατά 16% τη θερινή σεζόν, ενώ μείωση 13% στις τιμές αναμένει και το 16% των ξενοδόχων.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου τα ευρήματα της έκθεσης χτυπούν για ακόμα μια φορά το καμπανάκι που εδώ και καιρό κρούουν φορείς του κλάδου. Σε μια σειρά από δείκτες αποτυπώνονται ανάγλυφα οι μεγάλες προκλήσεις και οι απειλές για τα ξενοδοχεία , τα οποία είναι η σπονδυλική στήλη του ελληνικού τουρισμού, γι αυτό και τουριστικοί φορείς υπογραμμίζουν ότι η νέα κυβέρνηση όποια κι αν είνα αυτή θα πρέπει να προβληματιστεί από τα δεδομένα και να αναζητήσει τις αντίστοιχες λύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider