Cosmote, Vodafone, Wind συμμετείχαν στη δημοπρασία για το 5G

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Cosmote, Vodafone, Wind συμμετείχαν στη δημοπρασία για το 5G
Έληξε στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων συμμετοχής στη δημοπρασία για τα δικαιώματα χρήσης Ραδιοφάσματος που θα αξιοποιηθούν από τα δίκτυα 5G.

Κατατέθηκαν μέχρι και τις 11 το πρωί της Παρασκευής, 30 Οκτωβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής στη δημοπρασία για τα δικαιώματα χρήσης Ραδιοφάσματος που θα αξιοποιηθούν από τα δίκτυα 5G, φέρνοντας την πέμπτη γενιά δικτύων ένα βήμα πιο κοντά στους τελικούς καταναλωτές.

Παρά τις αρχικές φημολογίες και την δραστηριότητα που υπήρξε το τελευταίο διάστημα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, οι «φάκελοι» που έφτασαν στην ΕΕΤΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ήταν τρεις. Να θυμίσουμε ότι προ λίγων ημερών κατατέθηκε διευκρινιστική ερώτηση στην ΕΕΤΤ για το αν τα έγγραφα θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα σε περίπτωση που προέρχονται από εταιρεία του εξωτερικού, γεγονός που αναζωπύρωσε τις εικασίες για το ενδιαφέρον της United Group, νέας ιδιοκτήτριας της Forthnet - στο διαγωνισμό. Μετά την διάψευση των προαναφερθέντων σεναρίων για ύπαρξη και τέταρτου «παίκτη» οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είναι οι τρεις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της χώρας, ήτοι Cosmote, Vodafone και Wind.

Πλέον, το τοπίο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου όπου η ΕΕΤΤ θα έχει επεξεργαστεί και θα απαντήσει σε τυχόν ενστάσεις των ενδιαφερομένων και θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου προεπιλογής.

Δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις και εφόσον διατεθούν όλες οι διαθέσιμες άδειες, τα συνολικά έσοδα που θα προκύψουν από την δημοπρασία με βάση τις τιμές εκκίνησης, θα φτάσουν περίπου τα 367 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού το ποσό από την δημοπράτηση φάσματος είναι αρκετά μικρότερο, ωστόσο όπως έχουν ξεκαθαρίσει αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, στόχος του δημοσίου δεν ήταν να ενισχυθούν αποκλειστικά τα ταμεία του κράτους από την εν λόγω δημοπρασία αλλά να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για ταχεία εμπορική διάθεση των δικτύων από τους παρόχους, κάτι που θα γίνει μόνο αν οι τελευταίοι έχουν την απαραίτητη ρευστότητα για τις απαιτούμενες επενδύσεις. Σε αυτή τη λογική άλλωστε υπήρξαν και οι «ευκολίες πληρωμής» που προβλέπονται από τον διαγωνισμό. Να θυμίσουμε ότι οι πάροχοι έχουν την επιλογή να καταβάλλουν ολόκληρο το τίμημα μέσα σε 10 ημέρες από την δημοπρασία ή να πληρώσουν το 30% και το υπόλοιπο 70% σε εννέα ετήσιες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2024.

Μετά και το καθοριστικό αυτό βήμα της δημοπράτησης του φάσματος, τα βλέμματα των καταναλωτών έχουν στραφεί στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όπου και θα δούμε το λανσάρισμα των πρώτων εμπορικών 5G δικτύων. Αυτό τουλάχιστον έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα οι επικεφαλής και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεργασίες ώστε το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να πατήσουν το κουμπί της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η πληθυσμιακή κάλυψη των δικτύων 5G να φτάσει το 60% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021, και το 94% μέσα στην επόμενη εξαετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider