Έφτασε και προσκολλήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Crew Dragon, η νέα κάψουλα που μετέφερε τους αστροναύτες των ΗΠΑ, Doug Hurley και Bob Behnken στον ISS.

Οι άνδρες θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι προτού μπορέσουν να αποβιβαστούν και να ενταχθούν στο ρωσικό και αμερικανικό πλήρωμα που ήδη υπάρχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Hurley και Behnken ξεκίνησαν από τη Φλόριντα το βράδυ του Σαββάτου και σήμερα έφτασαν στον προορισμό τους. 

«Είναι τιμή να συμμετέχω στο εγχείρημα αυτό εδώ και εννέα χρόνια, από την τελευταία φορά που ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε ο Doug Hurley.

Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή που ξεκινά από  αμερικανικό έδαφος και με αμερικανικό εξοπλισμό που πραγματοποιείται μετά το 2011. Η εκτόξευση θεωρείται ιστορική αφού βάζει τέλος στην, διάρκειας 10 ετών, εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Ρωσία για αποστολές αστροναυτών στο διάστημα. Σηματοδοτεί παράλληλα την πρώτη φορά που η ιδιωτική διαστημική εταιρεία του Elon Musk, SpaceX, στέλνει ανθρώπους στο διάστημα.

Η επιβεβαίωση της προσκόλλησης του Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πραγματοποιήθηκε στις 14:16 GMT, λίγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα η αποστολή ήταν πλήρως αυτοματοποιημένη και οι Hurley και Behnken δεν χρειάστηκε να συμμετάσχουν - παρόλο που είχαν εκπαιδευτεί να αναλάβουν σε περίπτωση που χρειαζόταν.

Μετά την επιτυχή αποστολή, SpaceX και Nasa σχεδιάζουν να προχωρήσουν ταχύτατα στην επόμενη φάση της συνεργασίας τους, αυτή της σύμβασης ύψους 2,6 δισ. δολαρίων, μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθούν έξι επανδρωμένες αποστολές, αρχής γενομένης από τα τέλη Αυγούστου. 

Η SpaceX μετέφερε ήδη φορτία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2012, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Nasa εμπιστεύεται στην εταιρεία ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει: τους αστροναύτες της. «Δυσκολεύομαι να μιλήσω, δουλεύουμε 18 χρόνια με αυτόν τον στόχο. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι εκπληρώθηκε», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Ελον Μασκ στο Διαστημικό Κέντρο Κένετι μετά την επιτυχημένη χθεσινή εκτόξευση.

Για τον οραματιστή αυτόν επιχειρηματία, με εμμονή για τον κόκκινο πλανήτη, πρόκειται «για το πρώτο στάδιο του ταξιδιού μας για να εγκαταστήσουμε πολιτισμό στον Αρη» και να κάνουμε την ανθρωπότητα «πολυπλανητικό είδος».

Η πρώην start-up νίκησε την Boeing, στην οποία είχε επίσης ανατεθεί από την NASA η αποστολή μεταφοράς αστροναυτών προς τον Διεθνή διαστημικό Σταθμό. Ομως το Starliner, η «κάψουλα» της Boeing, απέτυχε τον περασμένο στην μη επανδρωμένη δοκιμαστική της πτήση.

Μπορείτε να δείτε εδώ την εξέλιξη της αποστολής σε live μετάδοση: