H Microsoft στέλνει το Λαύριο στα «σύννεφα»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Microsoft στέλνει το Λαύριο στα «σύννεφα»
Το Λαύριο ετοιμάζεται να περάσει από το χθες και την εποχή των μεταλλείων στο… αύριο και την εποχή των υπερσύγχρονων data center. Μια περιοχή με τεράστια ιστορική και μνημειακή σημασία δύναται να μετεξελιχθεί στην «καρδιά» της τεχνολογίας μετά τη φιλόδοξη επένδυση της Microsoft.

Ραντεβού με το… μέλλον ετοιμάζεται να δώσει το Λαύριο, έχοντας βάλει στόχο να φτάσει στα «σύννεφα» με την απόλυτη στήριξη της τεχνολογίας.

Η απόφαση της Μicrosoft να εγκαταστήσει στο Λαύριο – όπως όλα δείχνουν – την επένδυση μαμούθ για τη δημιουργία τριών data center, αναμένεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα για την περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετάβασή της σε μια νέα, πιο σύγχρονη εποχή που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Το Λαύριο ετοιμάζεται να περάσει από το χθες και την εποχή των μεταλλείων στο… αύριο και την εποχή των υπερσύγχρονων data center. Μια περιοχή με τεράστια ιστορική και μνημειακή σημασία δύναται να μετεξελιχθεί στην «καρδιά» της τεχνολογίας.

H μετάβαση θα χρειαστεί σίγουρα χρόνο, ωστόσο όταν και εφόσον υλοποιηθεί, το Λαύριο θα έχει καταστεί ένας πραγματικός τεχνολογικός κόμβος, με όλη την περιοχή να αλλάζει, να αναγεννιέται και να δρέπει τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης.

Ο τεχνολογικός κολοσσός μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμη «τα χαρτιά του» για τον τόπο εγκατάστασης της φιλόδοξης επένδυσής του στην Ελλάδα, ωστόσο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, έσπευσε να προβεί… σε αποκαλύψεις. Από το βήμα συνεδρίου ο κ. Λουκάς αποκάλυψε πως η εγκατάσταση των data center της Microsoft θα γίνει στο Λαύριο και συγκεκριμένα στο πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», της οικογένειας Καρέλλα, έκτασης 100 στρεμμάτων.

Η αμερικανική εταιρεία, μάλιστα, φαίνεται να αναζητά επιπλέον χώρους συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων για την ανάπτυξη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, όπως αποθήκες και κατοικίες για τα στελέχη των data center.

Η Κλωστοϋφαντουργία  Αιγαίον

insider

 

Πηγή Φωτογραφίας: LifeAfterGravity

Το ακίνητο του «Αιγαίον» είναι σήμερα ιδιοκτησία της εταιρείας «Euroterra ΑΕ Ακινήτων» του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Νικόλαος Καρέλλας, βιομήχανος και επιχειρηματίας, διέθετε μια μονάδα κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο, καθώς και ατμόπλοια και οικόπεδα τα οποία είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του Δημήτριο Καρέλλα. Ο Νικόλαος Καρέλλας ίδρυσε το 1920 την κλωστοϋφαντουργία «ΒΕΛΚΑ»  και αργότερα το 1924 την κλωστοϋφαντουργία ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε στον Πειραιά.

Μετά από τρεις δεκαετίες κι ενώ στο τιμόνι της επιχείρησης βρισκόταν ο Δημήτριος Ν.  Καρέλλας λειτούργησε μια νέα μεγάλη ξεχωριστή κλωστοϋφαντουργική μονάδα στο Λαύριο. Η Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον άνοιξε τη μονάδα του Λαυρίου το 1955, η οποία αποτέλεσε την έδρα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας της χώρας.

Το εργοστάσιο λειτούργησε έως και τις αρχές της δεκαετίας του '90 όπου και χρεοκόπησε.

Το Λαύριο στην αρχαιότητα

Το Λαύριο, έδρα του Δήμου Λαυρεωτικής, βρίσκεται 40 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Αθήνας (60 χλμ. οδικώς) και 7 χιλιόμετρα βόρεια του ακρωτηρίου Σούνιο. Η σύγχρονη πόλη έχει χτιστεί γύρω από το λιμάνι και κοιτάει ανατολικά προς τη νήσο Μακρόνησο.

Το Λαύριο ήταν γνωστό κατά τον 19ο αιώνα και ως Εργαστήρια Λαυρίου. Είναι διάσημο από την κλασσική αρχαιότητα για την εξόρυξη ασημιού, που ήταν μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της πόλης-κράτους της Αθήνας, για την παραγωγή νομισμάτων και την χρηματοδότηση του Αθηναϊκού στόλου.

Η ονομασία Λαύρ(ε)ιο  προέρχεται από το λαύρα, λαύρη που σημαίνει τη στενωπό, πέρασμα, τη στοά, τον υπόγειο στενό διάδρομο, τη μεταλλευτική στοά ή λιθόστρωτη οδός και, κατά τον Όμηρο, διάδρομος, πάροδος.

Παρά τη σημαντική και διεξοδική έρευνα που έχει γίνει, πολλά είναι ακόμη και σήμερα τα κρυμμένα μυστικά του αρχαίου Λαυρίου που απαιτούν στοχευμένη ανασκαφική έρευνα…

Η περίοδος της άνθησης

Η περιοχή υπήρξε μια ανθηρή βιομηχανική πόλη με πλήθος βιομηχανιών. Στη σύγχρονη εποχή, η μεταλλουργική δραστηριότητα επανεκκίνησε στην περιοχή της Λαυρεωτικής το 1864 όταν η εταιρεία Γαλλο-Ιταλικών συμφερόντων Roux-Serpieri-Fressynet & C.E που ίδρυσε ο Ιταλός Τζιανμπατίστα Σερπιέρι, εξασφάλισε από την ελληνική πολιτεία το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των εκβολάδων και της ανακαμίνευσης των αρχαίων σκωριών που βρίσκονταν διάσπαρτες στην περιοχή.

Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την «Εταιρεία των Μεταλλουργείων Λαυρίου» (Ελληνική εταιρεία) που ίδρυσε ο Ανδρέας Συγγρός το 1873, μετά από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να λυθεί η διαμάχη του ελληνικού κράτους με την γαλλοϊταλική εταιρεία, ένα ζήτημα που έμεινε γνωστό ως Λαυρεωτικά ή Λαυρεωτικό Ζήτημα. Τα επόμενα χρόνια δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή κυρίως η Ελληνική Εταιρεία και η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium) με σκοπό την εξόρυξη μολύβδου, μαγνησίου, καδμίου, Ψευδαργύρου και Αργύρου. Η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου που αποτελεί και τη μακροβιότερη μεταλλευτική-μεταλλουργική βιομηχανία της Ελλάδα λειτούργησε μέχρι το 1992.

insider

 

Η ανάπτυξη της περιοχής μετά το 1864 ήταν ραγδαία και άρχισε σταδιακά να οικίζεται η νέα πόλη του Λαυρίου. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων εργατών ήρθε στην περιοχή όχι μόνο από τα Μεσόγεια, αλλά και από τις Κυκλάδες (Μήλος, Σαντορίνη), την Κρήτη, τη Λακωνία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Φωκίδα, ενώ δεν ήταν λίγοι οι ξένοι εργάτες που ήρθαν στο Λαύριο από την Καρθαγένη της Ισπανίας, την Μάλτα. Ο πληθυσμός της πόλης του Λαυρίου ξεπέρασε τους 10.000 κατοίκους στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είχε, ωστόσο, σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή, τον 19ο και 20ο αιώνα. Λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων για το περιβάλλον, επήλθε μια μαζική περιβαλλοντική καταστροφή, της οποίας τα αποτελέσματα και οι συνέπειες είναι ορατές ακόμα και σήμερα. Στα παράλια της πόλης στοιβάζονται εκατομμύρια τόνοι επεξεργασμένου υλικού και υπάρχει εκτενής συσσώρευση βαρέων στοιχείων (π.χ. αρσενικού) στο έδαφος, τα οποία απαγορεύουν την καλλιέργεια της γης…

Το Λαύριο, μετά το οριστικό κλείσιμο των μεταλλείων (περίπου το 1980) και των περισσοτέρων βιομηχανιών, σαν συνέπεια της γενικότερης αποβιομηχάνισης της χώρας, πέρασε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας…

Το Λαύριο σήμερα

Η πόλη του Λαυρίου, κτισμένη εξ ολοκλήρου από την αρχή από το 1865, σύμφωνα με άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο, κοσμείται με μεγάλες πλατείες, άλση, ελεύθερους χώρους και πλήθος σημαντικών νεοκλασικών κτηρίων. Αξιοθέατα είναι αρκετά νεοκλασικά κτήρια, όπως τα γραφεία της πρώτης μεταλλευτικής εταιρείας στο λιμάνι που σήμερα στεγάζουν το Δημαρχείο.

Σήμερα, οι κάτοικοι του Λαυρίου είναι κυρίως οικογένειες εργατών που εργάζονταν σε βιομηχανίες και εργοστάσια πριν την αποβιομηχανοποίηση της περιοχής, ενώ, πλέον, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων απασχολούνται σε εταιρείες που σχετίζονται με το λιμάνι (parking σκαφών, facilities) και στον κλάδο της αλιείας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι της περιοχής είναι κυρίως υπάλληλοι του Δήμου Λαυρεωτικής, μετά τη συγχώνευση του Δήμου Λαυρίου και του Δήμου Κερατέας, καθώς και υπάλληλοι της εφορίας που πλέον έχουν μεταφερθεί στην Παλλήνη.

Τα εισοδήματα των εργαζομένων στην περιοχή είναι μικρά, με υψηλό ποσοστό ανεργίας μετά την αποβιομηχανοποίηση της περιοχής στις αρχές του 2000.

Η αγορά ακινήτων στο Λαύριο

Όπως επισημαίνει στο insider.gr o πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, η αγορά ακινήτων στο Λαύριο είναι περιορισμένη.

Πάρα πολύ μικρή κρίνεται η διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση, με το ζητούμενο μηνιαίο κόστος μίσθωσης να κυμαίνεται από 4,3 ευρώ/τμ έως 6,6 ευρώ/τμ. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 38,8% των διαθέσιμων ακινήτων προς μίσθωση είναι άνω των 75 τμ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε μικρότερα ακίνητα έως 65 τμ.

Σε ό,τι αφορά την πώληση ακινήτων στο Λαύριο, οι ζητούμενες τιμές πώλησης διαμερισμάτων 70τμ – 110 τμ άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2018, κυμαίνονται από 1.222 ευρώ/τμ έως 1.644 ευρώ/τμ. Αντίστοιχα, οι ζητούμενες τιμές πώλησης διαμερισμάτων με έτος κατασκευής το 1990, ξεκινούν από 800 ευρώ/τμ.

«Η απόφαση της Microsoft να εγκαταστήσει το σύμπλεγμα των τριών data center στο Λαύριο θα λειτουργήσει θετικά για την ευρύτερη περιοχή του Λαυρεωτικού Δήμου. Η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ‘διαφημιστικά’ για την περιοχή και λογικό είναι στο άμεσο μέλλον να αναμένουμε παρόμοιες ενέργειες και από άλλες εταιρείες, τόσο εγχώριες, όσο και ξένες που θα θελήσουν να βρεθούν ‘επαγγελματικά’ κοντά στον αμερικανικό κολοσσό», σχολιάζει ο κ. Μπάκας.

«Η ανάπτυξη της επένδυσης θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής», συμπληρώνει για να επισημάνει ακόμη πως «οποιαδήποτε επένδυση με παράλληλες αναπλάσεις – υποδομές σε περιοχές που για πολλά χρόνια παράμεναν ξεχασμένες, ενώ βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του Νομού Αττικής, εύκολα συνειδητοποιούμε όλοι μας ότι θα επηρεάσουν θετικά την οικιστική ανάπτυξη όλων των όμορων περιοχών».

Ωστόσο σπεύδει να εξηγήσει πως, λόγω της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων τόσο προς ενοικίαση, όσο και προς πώληση, σίγουρα θα γεννηθούν ανάγκες ανοικοδόμησης – ανέγερσης κατοικιών στην περιοχή για να φιλοξενήσουν τους εργαζόμενους στη Microsoft καθώς και των εταιρειών που ενδεχομένως να ακολουθήσουν την κίνηση του τεχνολογικού κολοσσού.

«Για να λειτουργήσει ορθά και να αποκομίσει τα μέγιστα ο Δήμος Λαυρεωτικής από την πολλά υποσχόμενη επένδυση στην περιοχή, θα πρέπει να συνδεθεί το Λαύριο μέσω της επέκτασης της Αττικής Οδού και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το αστικό κέντρο της Αθήνας», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η ανοικοδόμηση στην περιοχή και ταυτόχρονα οι ενδεχόμενες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις θα συντελέσουν στην αύξηση των αξιών των ακινήτων και στην προσέλκυση ενδιαφερομένων που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής τόσο διότι θα δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη περιοχή, όσο και λόγω του καλύτερου επιπέδου διαβίωσης.

H φιλόδοξη επένδυση της Microsoft

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει στη χώρα μας το 8ο Data Center Region της στην Ευρώπη, μια επένδυση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η οποία, ωστόσο, δύναται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Τη δημιουργία του πρώτου Data Center στην Ελλάδα ανακοίνωσε στις Οκτωβρίου ο ίδιος ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της επένδυσης, η Microsoft θα δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing).

Σύμφωνα με τον Μπραντ Σμιθ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στα 28 χρόνια που έχει παρουσία στην Ελλάδα.

«Αυτή είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της. Δεν το κάνουμε αυτό σε πολλές χώρες», δήλωσε ο κ. Σμιθ, για να επισημάνει μάλιστα πως πρόκειται για μια επένδυση που πραγματοποιείται το 2020, «σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις».

Με την ίδρυση του Data Center η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του γνωστού μας cloud, ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει πως πρόκειται για «μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider