Σε τροχιά ανάκαμψης η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη – Οι τιμές και οι ευκαιρίες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά ανάκαμψης η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη – Οι τιμές και οι ευκαιρίες
Η χαμηλότερη τιμή πώλησης είναι 400 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη στα 5.700 ευρώ/τ.μ. 

Θετικές είναι οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας στην Θεσσαλονίκη, με τις τιμές να βρίσκονται σε φάση σταθεροποίησης στο σύνολο τους, ενώ σε ορισμένα σημεία της πόλης παρουσιάζονται αυξήσεις, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζεται από ξένους αγοραστές.

«Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται λόγω της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στην οικονομία, φανερώνουν ότι η επένδυση στην κτηματαγορά μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως ελκυστική υπό προϋποθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πολιτικός μηχανικός – οικονομολόγος Αλέξανδρος Βασιλείου κατά τη διάρκεια παρουσίασης του για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ).

Οι τιμές πώλησης τα έτη 2016-2018

Η αγορά της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έντονες διαφοροποιήσεις. Η χαμηλότερη τιμή πώλησης είναι 400 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη στα 5.700 ευρώ/τ.μ.

Πιο ανθεκτικό στην οικονομική κρίση και στη καθίζηση στην αγορά διαμερισμάτων κατοικίας αποδεικνύεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στην απουσία νεόδμητων κατοικιών. Όπως λένε κύκλοι της αγοράς, το κέντρο της Θεσσαλονίκης διατηρεί την αίγλη του, αποτελώντας διαχρονική αξία για κάθε εν δυνάμει αγοραστή ακινήτου που διαθέτει και τα απαραίτητα κεφάλαια.

τιμές θεσσαλονίκης

Στις μεγάλες κατοικίες, άνω των 110τμ, υπάρχει το φαινόμενο των μειώσεων στις τιμές πώλησης.

Μικρά και παλαιά διαμερίσματα προτιμούν οι αγοραστές

Οι αγοραστές προτιμούν τα παλαιότερα ακίνητα, της περιόδου 1955-1985, τα οποία αφορούσαν το 60% των συναλλαγών.

Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας, με ποσοστό 62%. Ακίνητα νεότερα της 5ετίας προτιμήθηκαν μόλις από το 1%, ενώ περίπου 1 στα 5 που προτιμήθηκαν ήταν ακίνητο από 6 έως 15 ετών (17%) και το υπόλοιπο ποσοστό 20% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

Στις πωλήσεις παρατηρείται ότι αγοράζονται μικρά και μεσαία ακίνητα, ενώ υπάρχει μικρή ζήτηση για τα πιο μεγάλα διαμερίσματα, άνω των 110 τμ κάτι το οποίο επηρεάζει και τις τιμές τους.

Πάνω από τις μισές πωλήσεις (52%) αφορούν διαμερίσματα 50 – 70 τμ.

Οι ξένοι επενδυτές

Θετικές προοπτικές προβλέπονται στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, με επενδυτές που δραστηριοποιούνταν σε αγορές του εξωτερικού, όπως το Ισραήλ, Τουρκία και Ρωσία. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές αγοράζουν οικιστικά ακίνητα έως 100.000 ευρώ καθώς επίσης και αυτοτελή κτήρια επί οικοπέδων αγοραίας αξίας πάνω από 400.000 ευρώ.

Από στοιχεία κτηματομεσιτικών γραφείων στην Ελλάδα καταγράφονται οι μεταβολές στις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για αγορά κατοικίας από ξένους επενδυτές στην ελληνική κτηματαγορά το 2018.

Παρατηρείται έντονα αυξητική τάση για ενημέρωση και ολοκλήρωση επενδύσεων από ξένους στον ελληνικό χώρο. Συγκεκριμένα η περιοχή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα Νότια προάστια των Αθηνών και το Κέντρο των Αθηνών, να ακολουθούν.

Οι προοπτικές του 2019

Το 2019 αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο έτος εμφανών αυξήσεων των τιμών για τα τελευταία δέκα χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλέιου.

«Ο τομέας της αγοράς οικιστικών ακινήτων βρίσκεται σε σημείο καμπής και θα είναι μια ευκαιρία για μια ελκυστική επένδυση από το 2019, υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά έχει επίγνωση ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα χρονικό ορίζοντα μεταξύ 5 και 10 ετών, ώστε να προσδοκούμε περί το 2026 την εξίσωση των αξιών του έτους 2006», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider