Επενδύσεις 1 τρισ. για τον άνθρακα από τους παγκόσμιους θεσμικούς επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις 1 τρισ. για τον άνθρακα από τους παγκόσμιους θεσμικούς επενδυτές
Mε κεφάλαια που ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στηρίζουν οι θεσμικοί επενδυτές την παγκόσμια βιομηχανία άνθρακα με τις ΗΠΑ να αποτελούν τη βασικότερη πηγή προέλευσης των κεφαλαίων που προορίζονται προς μη «πράσινες» δραστηριότητες.

Mε κεφάλαια που ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στηρίζουν οι θεσμικοί επενδυτές την παγκόσμια βιομηχανία άνθρακα με τις ΗΠΑ να αποτελούν τη βασικότερη πηγή προέλευσης των κεφαλαίων που προορίζονται προς μη «πράσινες» δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη έρευνα ομάδας ΜΚΟ στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Urgewald, φαίνεται ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021, οι θεσμικοί επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο διατηρούν περί τα 1,03 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα αξίας του άνθρακα. Και αυτό συμβαίνει παρά την αυξανόμενη διείσδυση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης κριτηρίων στους πυρήνες των μεγάλων διεθνών ομίλων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Αμερικανοί επενδυτές κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο (58%) στη βιομηχανία άνθρακα, οι ιαπωνικές τράπεζες είναι οι κορυφαίοι δανειστές στις επιχειρήσεις άνθρακα, ενώ οι κινεζικές τράπεζες είναι οι βασικοί ασφαλιστές, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναλύει τις χρηματοοικονομικές ροές σε 934 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα αξίας θερμικού άνθρακα.

Ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στον κόσμο στον κλάδο του άνθρακα είναι η US Vanguard με συμμετοχή περίπου 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ακολουθεί η BlackRock, η οποία κατέχει επενδύσεις άνω των 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βιομηχανία άνθρακα, σημειώνει η έκθεση.

Η αναφορά κάνει λόγο για 381 εμπορικές τράπεζες οι οποίες παρείχαν δάνεια συνολικού ύψους 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βιομηχανία άνθρακα κατά την τελευταία διετία. Οι ιαπωνικές τράπεζες είναι οι κορυφαίοι δανειστές άνθρακα, ακολουθούμενες από τις αμερικανικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτεροι δανειστές στη βιομηχανία άνθρακα είναι οι ιαπωνικές τράπεζες Mizuho, η οποία έχει παράσχει δάνεια 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Sumitomo Mitsui Banking Corporation με 21 δισεκατομμύρια δολάρια και η Mitsubishi UFJ Financial Group με 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί η Citigroup με δάνεια 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Barclays με 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μεγαλύτεροι ασφαλιστές στη βιομηχανία άνθρακα είναι οι κινεζικές τράπεζες, ακολουθούμενες από αμερικανικές, ιαπωνικές τράπεζες, ινδικές και βρετανικές τράπεζες.

Φυσικά, η έκθεση εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων είναι αποτέλεσμα ενός θεσμικού κενού. «Οι ασαφείς ανακοινώσεις για το 2050 – οι οποίες αφορούν σε μια ολόκληρη μελλοντική γενιά - κρύβουν την άρνηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να λάβουν τώρα αποφασιστική δράση. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης και των επενδύσεων άνθρακα πρέπει να σταματήσει πριν από το 2030. Αυτή είναι η κρίσιμη δεκαετία», δήλωσε ο Paddy McCully, Διευθυντής του προγράμματος Κλίμα και Ενέργεια στο Rainforest Action Network.

Σημειώνεται ότι οι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street είναι επίσης υποστηρικτές της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω δανειοδοτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider