Εβδομάδα εξελίξεων για τη ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα εξελίξεων για τη ΔΕΗ

Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα από Β- σε Β από τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό Standard & Poor’s (S&P) αναμένονται σήμερα Τρίτη τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου, για τα οποία οι προσδοκίες είναι ιδιαιτέρως υψηλές. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της έχει εκτοξευτεί ενώ γίνεται ολοένα και πιο ορατός ο στόχος για ετήσια EBITDA πάνω από 900 δισ ευρώ.

Θα ακολουθήσει αύριο Τετάρτη η Ιnvestor Day κατά την οποία η διοίκηση της επιχείρησης θα παρουσιάσει σε αναλυτές και επενδυτές το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο για την ερχόμενη τριετία (δηλαδή έως και το 2023). Στο επίκεντρο του νέου business plan θα είναι το σχέδιο της ταχείας απολιγνιτοποίησης έως το 2023. Ήδη για το χαρτοφυλάκιο των έργων της καθαρής ενέργειας έχει γίνει γνωστό από τον επικεφαλής της εταιρείας κ. Γιώργο Στάσση, ότι σχεδιάζεται να φθάσει από το 2% σήμερα στο 20% το 2024. Ο πρώτος στόχος είναι να ξεπεράσει η ΔΕΗ σε ισχύ το 1 γιγαβάτ έως το 2023, αντλώντας μέσα από μια δεξαμενή έργων που διαθέτει η επιχείρηση σε διάφορα αδειοδοτικά στάδια, συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ.

Το νέο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ περιλαμβάνει ακόμη μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική ώστε να «φρενάρει» τη ...διαρροή των καλών πελατών, την ανάπτυξη ενός δικτύου φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων (άμεσα τοποθέτηση 1.000 φορτιστών καi μεσοπρόθεσμα περίπου 10.000 σταθμών φόρτισης) αλλά και την ψηφιοποίηση των δικτύων με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και το …βλέμμα στα 5G.

Όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, το market test με το οποίο θα διαφανεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για το 49% των μετοχών της θυγατρικής της ΔΕΗ, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας (την ερχόμενη Πέμπτη). Σχετικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί στα μέσα της άνοιξης ώστε οι διαγωνιστικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ έχει κι άλλα καλά νέα. Από το μέτωπο της ρευστότητας η εικόνα βελτιώνεται καθώς έχει ήδη αντλήσει και εμπλουτίσει τα ταμεία της με 150 εκατ. ευρώ από το πρώτο πακέτο της τιτλοποίησης για ανεξόφλητες οφειλές έως και 60 ημερών, ενώ θα ακολουθήσει και το δεύτερο πακέτο που αφορά τις οφειλές άνω των 90 ημερών (ύψους 300 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider