Χώρος για 2,5 γιγαβάτ ΑΠΕ στην Κρήτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χώρος για 2,5 γιγαβάτ ΑΠΕ στην Κρήτη
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.

«Xώρος» για επιπλέον Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κρήτη, συνολικής ισχύος 2,5 GW, θα ανοίξει με την ολοκλήρωση του έργου της μεγάλης διασύνδεσης του νησιού με την Αττική το 2023. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας χθες στην εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τους αναδόχους των έργων, οι κάτοχοι υφιστάμενων αδειών ΑΠΕ, οι οποίοι υποχρεούνται να εγκαταστήσουν και καλώδιο μεταφοράς ρεύματος, βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις μεταξύ τους για νέα διασύνδεση, αλλά και με τον ΑΔΜΗΕ για πιθανή συν-επένδυση.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, δημιουργείται ηλεκτρικός «χώρος» στο νησί για οποιονδήποτε επενδυτή ΑΠΕ θελήσει να εγκαταστήσει νέα έργα, τα οποία θα δρομολογηθούν μέσω διαγωνισμών. Ειδικότερα, όσον αφορά στις υφιστάμενες άδειες που προϋποθέτουν υλοποίηση διασύνδεσης, ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας των κατόχων τους με τον ΑΔΜΗΕ, αλλά, όπως υπογράμμισε, μελετάται με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ένας νομικός εξορθολογισμός, ώστε να καταλήξει στον πιο προσοδοφόρο τρόπο για την ταχεία ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας στην Κρήτη και την αξιοποίηση των νέων υποδομών.

Με την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης του νησιού σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη θα οικονομούνται σε ετήσια βάση 400 εκατ. ευρώ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που καταβάλουν μέσω των τιμολογίων ρεύματος οι καταναλωτές όλης της χώρας. Έτσι, η επένδυση του ενός δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποσβεστεί σε περίπου 2,5 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Μ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής αποτελεί τεχνολογικό αλλά και πολιτικό επίτευγμα. Όπως σημείωσε, πέρα από τον ΑΔΜΗΕ, μάχες δόθηκαν και σε πολιτικό επίπεδο, από τον πρώην υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, όσο και από τον νυν υπουργό κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι έλαβαν τις κατάλληλες αποφάσεις για να προχωρήσει το έργο.

Επίσης, ο κ. Μανουσάκης μίλησε για την κοινωνική ευθύνη του Διαχειριστή απέναντι στις τοπικές κοινωνίες του νησιού. Όπως ανέφερε πήρε επιπλέον μέτρα -με υπογειοποιήσεις και άλλες βελτιώσεις - που αύξησαν κατά 35 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του έργου. Μόνο τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Μαλεβιζίου θα ανέλθουν σε 9 εκατ. ευρώ.

Μετά από διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ο Διαχειριστής κατέληξε σε μια δέσμη κοινωφελών μέτρων έργων που περιλαμβάνουν αναπλάσεις κεντρικών δρόμων, επέκταση δημοτικού φωτισμού, ανακαίνιση σχολικών μονάδων, κατασκευή φωτοβολταϊκού ενός μεγαβάτ, βελτίωση αθλητικών υποδομών στη Δαμάστα, συντήρηση αγροτικής οδοποιίας, προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων για τις δημοτικές ανάγκες, εξοπλισμό τοπικών ιατρείων, υπογειοποίηση στον Πλατανιά μέρους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.

Σύμφωνα με μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης, με την ηλέκτριση της μικρής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στα μέσα του 2023, οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα περιοριστούν κατά 60% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider