Ενδιαφέρον της State Grid για το 20% της «Αριάδνης» για τη διασύνδεση της Κρήτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενδιαφέρον της State Grid για το 20% της «Αριάδνης» για τη διασύνδεση της Κρήτης
Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ, αν και έκανε γνωστό στους Κινέζους επενδυτές ότι θα προχωρήσει με διαγωνιστικές διαδικασίες

Το ενδιαφέρον του για την «Αριάδνη Interconnection», την εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα υλοποιήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρισμού, αλλά και την πρόθεσή του να αυξήσει τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στον ΑΔΜΗΕ, στον οποίο σήμερα κατέχει το 24%, εξέφρασε ο επικεφαλής State Grid International κ. Κου Γουέι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κου Γουέι ενημέρωσε τον υπουργό ότι η State Grid ενδιαφέρεται για το 20% της «Αριάδνης». Ο κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του δήλωσε ικανοποιημένος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η είσοδος επενδυτών στην εταιρεία ειδικού σκοπού θα προχωρήσει με διαγωνιστικές διαδικασίες. Σχετικά με το …πρόσθετο ενδιαφέρον της State Grid για τον ΑΔΜΗΕ, ο υπουργός φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι θα συνεκτιμηθεί σε συνάρτηση με το κοινοτικό δίκαιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη έγινε και με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσου Μανουσάκη και του κ. Κου Γουέι.

Το ποσοστό της «Αριάδνης» που θα διατεθεί σε επενδυτές πιθανότατα να περιοριστεί στο 39%, όσο δηλαδή είχε δικαίωμα να πάρει η κυπριακών συμφερόντων Eurasia Interconnector, πριν αποφασιστεί το έργο να προχωρήσει ως εθνικό αλλά εντασσόταν στο έργο της Διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας το οποίο είχε περιληφθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI). Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την είσοδο ενός ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» είχε αποσταλεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, η υπόθεση είχε κολλήσει έως ότου να ξεκαθαρίσει εάν το έργο θα προχωρήσει ως εθνικό έργο ή ως PCI.

Παράλληλα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης Interconnection», η κινεζική αντιπροσωπεία της State Grid έθεσε για άλλη μια φορά στον κ. Χατζηδάκη την πρόθεσή της να αυξήσει το ποσοστό που κατέχει στον ΑΔΜΗΕ, από 20% έως και 30%. Άλλωστε η State Grid εκτός από το 24% που ήδη κατέχει, έχει και το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης στην περίπτωση που αποφασιστεί περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δικτύων. Και η πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι ήδη γνωστή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider