Ναυάγησε ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ναυάγησε ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη ετοιμάζει την εναλλακτική πρόταση μελετώντας τα δεδομένα της επιχείρησης σε συνεργασία με την διοίκηση.

Ναυάγησε και η δεύτερη προσπάθεια αποεπένδυσης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για το διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την επιχείρηση, θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Νωρίτερα το insider.gr έγραψε:

Το τελευταίο κεφάλαιο από την ιστορία της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ έτσι όπως τουλάχιστον είχε γραφτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αναμένεται να κλείσει σήμερα οπότε λήγει και η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Ωστόσο, ήδη τόσο από την πλευρά της νέας κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της αγοράς, εκπέμπονται σήματα τα οποία παραπέμπουν σε ατυχή κατάληξη και αυτής της προσπάθειας. Ήδη η αποεπένδυση φέρει το βάρος μιας πρώτης αποτυχημένης προσπάθειας ενώ η χρηματοοικονομική της κατάσταση και τα νέα δεδομένα για τις τιμές του άνθρακα και τη μείωση χρήσης του λιγνίτη δεν δημιουργούν θετικό έδαφος για να τελεσφορήσει η προσπάθεια.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν δείχνει διατεθειμένο να δώσει άλλη ευκαιρία στο συγκεκριμένο σχέδιο ενώ ήδη ετοιμάζει την εναλλακτική πρόταση μελετώντας τα δεδομένα της επιχείρησης σε συνεργασία με την διοίκηση.

Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν και οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αυτή την εβδομάδα αλλά και η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αν και το «σχέδιο σωτηρίας» που ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει λάβει ακόμη «σάρκα και οστά», βασική γραμμή του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, παραμένει να διασφαλιστεί το συμφέρον των καταναλωτών, της επιχείρησης και των εργαζομένων όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει κατά το τελευταίο δεκαήμερο. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η διεκδίκηση των χρεωστούμενων ύψους περίπου 3 δισ. προς την ΔΕΗ ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα επιβληθούν αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ παρουσιάζει σήμερα ασθενή οικονομικά μεγέθη με τις ζημιές να φθάνουν τα 542 εκατ. ευρώ για το 2018 ενώ η χρηματιστηριακή της αξία έχει φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ από τα 2,5 δισ. και τα χρέη των τρίτων προς την επιχείρηση ξεπερνούν τα 2,5 δισ. Παράλληλα, ο υψηλός δανεισμός και κυρίως η απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την επιχείρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider