Περιστέρης: Παρανοϊκές πολιτικές φρενάρουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιστέρης: Παρανοϊκές πολιτικές φρενάρουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Βασικά προβλήματα παραμένουν η γραφειοκρατία, η πρακτική εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Έκκληση να πάρει ουσιαστική θέση απέναντι στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και να περάσει από τη θεωρία στην πράξη κάνουν οι επίσημοι φορείς της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην επόμενη κυβέρνηση.

Εν όψει της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), Γιώργος Περιστέρης, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους την Πέμπτη κατήγγειλε τις αναποτελεσματικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα ενώ ανέδειξε το θετικό momentum που υπάρχει αυτή τη στιγμή προκειμένου ο κλάδος των ΑΠΕ να «απογειωθεί» και στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε μέσα στην επόμενη πενταετία μπορούν να γίνουν επενδύσεις ύψους 8,5 δις. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ, της αποθήκευσης και των διασυνδέσεων ενώ κατά το διάστημα 2010-2018, οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ έφθασαν τα 7 δις. ευρώ.

Ωστόσο, παρ’ όλο που κάθε χρόνο το κλίμα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα γίνεται όλο και πιο ευνοϊκό και παρά το γεγονός ότι θεωρητικά και θεσμικά υπάρχει η πολιτική βούληση, πρακτικά δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο και ελέγξιμο πλαίσιο για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Βασικά προβλήματα παραμένουν η γραφειοκρατία, η πρακτική εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, η πολιτική που έχει ακολουθηθεί στο χωροταξικό σχεδιασμό (υιοθετείται ένα εθνικό σχέδιο και κατόπιν έρχονται τα περιφερειακά χωροταξικά τα οποία το καταργούν, κάτι το οποίο η αγορά χαρακτηρίζει ως παρανοϊκό), οι διασυνδέσεις και το δαιδαλώδες σύστημα εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων οι οποίες πολλές φορές αλληλοκαλύπτονται.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Περιστέρης ως πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ αλλά και ο κ. Λαδακάκος ως πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ ζήτησαν «δείγματα γραφής» από τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί τον Ιούλιο προκειμένου η αγορά να «λάβει σήμα» ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι καλοδεχούμενες.

«Η νέα κυβέρνηση όμως πρέπει να προβεί αμέσως σε μερικές απλές και συμβολικές κινήσεις που θα εκπέμψουν το μήνυμα ότι αφουγκράζεται την αγορά και γνωρίζει τα προβλήματα.

Για αυτό ζητάμε, ήδη εντός του Ιουλίου, να καταργηθεί το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής, διότι πρόκειται πλέον για μια παράλογη φορολόγηση που ποινολογεί τις επιχειρήσεις για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που το ίδιο το κράτος τους θέτει! Επίσης να υπάρξει παράταση των όρων σύνδεσης ώριμων επενδύσεων. Η συμβολική αυτή ενέργεια θα σημαίνει ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει και όλα τα άλλα - όχι τόσο απλά και προφανή - μέτρα ώστε να απελευθερώσει τις επιχειρήσεις και τον επιστημονικό κόσμο που απασχολούν, από το σφιχτό εναγκαλισμό της γραφειοκρατίας», σημείωσε σχετικά ο κ. Περιστέρης.

Ο «γολγοθάς» των αδειοδοτήσεων και η «αντίδραση για την αντίδραση»

Με την άποψη του κ. Περιστέρη και του ΕΣΗΑΠΕ συντάσσεται και η ΕΛΕΤΑΕΝ. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Παναγιώτης Λαδακάκος, μιλώντας στους δημοσιογράφους παρουσίασε τα εμπόδια που τίθενται στην ανάπτυξη των επενδύσεων σημειώνοντας ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου από τη μέρα που θα ξεκινήσει μια διαδικασία μέχρι την ημέρα που θα ολοκληρωθεί (αδειοδότηση κλπ) μπορεί να περάσουν από 8-12 χρόνια. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο οι εγκρίσεις από τη ΡΑΕ απαιτούν περί τον ενάμιση χρόνο ενώ κατόπιν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και οκτώ χρόνια.

Παράλληλα, η κατάσταση όσον αφορά στη δημόσια διοίκηση χαρακτηρίστηκε παράλογη από τον κ. Λαδακάκο και όπως επεσήμανε το σύστημα λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους επενδυτές. «Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ στη χώρα μας είναι πολύ ισχυρό. Οι ξένοι επενδυτές συνωστίζονται στα γραφεία των περισσότερων από εμάς (επιχειρήσεις του κλάδου). Στόχος είναι να δούμε τα επόμενα χρόνια διαγωνισμούς πολύ μεγαλύτερους από την κλίμακα των 300 και 400 μεγαβάτ», ανέφερε.

Καθυστερήσεις (έως και τέσσερα έτη) στα έργα προκαλούν και οι προσφυγές των τοπικών κοινωνιών στο ΣτΕ παρά το γεγονός ότι από το 2008 και ύστερα δεν δικαιώνονται όσοι κάνουν τις σχετικές προσφυγές κατά των έργων ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς τις επενδύσεις δυναμιτίζουν επίσης κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτικά συμφέροντα.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Οι εκπρόσωποι του ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρθηκαν και στα μέτρα και τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου τα έργα των ΑΠΕ να τρέξουν πιο γρήγορα και η Ελλάδα να φθάσει το στόχο του 2030. Βασικό τους αίτημα παραμένει να μειωθεί η αδειοδότηση στα δύο με τρία χρόνια χωρίς να σημειώνονται «εκπτώσεις» στην εφαρμογή του προσυμφωνημένου πλαισίου. Ο κ. Περιστέρης αναφερόμενος στις προκλήσεις του κλάδου σημείωσε ότι απαιτείται να προχωρήσει το θέμα των διασυνδέσεων και στα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο ενώ η πολιτική ηγεσία της χώρας πρέπει να προωθήσει και τ θέμα της αποθήκευσης. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «η Πολιτεία δείχνει άρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, δεν θέλει να προχωρήσει στο κανονιστικό πλαίσιο και έτσι ούτε υβριδικά μπορούν να γίνουν ούτε οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες να προχωρήσουν. Ο νόμος επιτρέπει μόνο στη ΔΕΗ να κάνει τέτοιες επενδύσεις

Παράλληλα, όπως σημειώνουν, «η πολιτική ηγεσία πρέπει να εμπιστευθεί τις επιχειρήσεις και τους επιστήμονες του κλάδου. Πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που τίθενται από τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στη χώρα».

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων οι φορείς ανέδειξαν:

• την προώθηση των μεγάλων αιολικών επενδύσεων στη ξηρά και τη θάλασσα και της αποθήκευσης
• τις εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις
• τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, της ψύξης-θέρμανσης και των λοιπών τομέων της οικονομίας
• την ουσιαστική απελευθέρωση και την αποτελεσματική λειτουργία των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας
• την προώθηση δράσεων διαχείρισης ζήτησης, αποκεντρωμένης αποθήκευσης, έξυπνων δικτύων κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider