Σκουρλέτης: Κάλυψη ενεργειακών αναγκών με χαμηλές τιμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκουρλέτης: Κάλυψη ενεργειακών αναγκών με χαμηλές τιμές

Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης επιδιώκει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με επάρκεια, ασφάλεια και χαμηλές τιμές, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ομίλου Edison, Roberto Poti και τον πρόεδρο της Edison Hellas, Ιωάννη Ζήσιμο, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ελλάδα στους τομείς των υδρογονανθράκων, των αγωγών φυσικού αερίου, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου εξετάζει τη δυνατότητα διεύρυνσης της συμμετοχής του. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η προοπτική συμπράξεων με τη ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα το ζήτημα των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) για το οποίο ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζεται το σχέδιο εφαρμογής τους.

Συμφωνήθηκε η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμφωνήθηκε, στο μεταξύ, νωρίτερα, στη συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ, η λύση που έχει συμφωνηθεί προβλέπει όπως είναι γνωστό την απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβασή του στο Δημόσιο το οποίο θα διατηρήσει το 51% των μετοχών και θα διαθέσει το υπόλοιπο 49 % σε στρατηγικό επενδυτή (τουλάχιστον 20%) και το υπόλοιπο μέσω Χρηματιστηρίου.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που αποσκοπούν στην πρόσβαση εναλλακτικών προμηθευτών σε φθηνότερες πηγές ενέργειας, αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά με βάση ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ ως προς τη διαδικασία, τις ποσότητες ενέργειας που θα δημοπρατούνται, την κατώτατη τιμή, τη χρονική διάρκεια κλπ. και θα εγκρίνει το υπουργείο. Η διαδικασία θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο για να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider