ΔΕΗ: Η πώληση των μονάδων και στο βάθος ... νομικές αγκυλώσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Η πώληση των μονάδων και στο βάθος ... νομικές αγκυλώσεις
Παρά το γεγονός ότι η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία απέβη άγονη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρούν ότι αυτή τη φορά το ενδιαφέρον θα είναι ενισχυμένο.

Λίγες ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, οι επενδυτές αξιολογούν τα επιχειρησιακά πλάνα της επιχείρησης και ζυγίζουν την κερδοφορία των μονάδων λαμβάνοντας υπ’ όψιν παραμέτρους όπως είναι το κόστος των ρύπων ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η έγκριση των ΑΔΙ από την ΕΕ. Πρόκειται για μια καθυστέρηση η οποία «στοιχίζει» στο διαγωνισμό καθώς μια έγκαιρη έγκριση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αποζημίωση των εργοστασίων (Μελίτη και Μεγαλόπολη).

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία απέβη άγονη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρούν ότι αυτή τη φορά το ενδιαφέρον θα είναι ενισχυμένο ενώ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, τα εργοστάσια της Μελίτης και της Μεγαλόπολης εκτιμάται ότι θα είναι κερδοφόρα.

Την πώληση επισκιάζει ωστόσο η τωρινή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, η οποία παρουσίασε ζημιές 542 εκατ. ευρώ για το 2018 ενώ επιβαρυντικά στις επενδυτικές αποφάσεις (σε ύστερο χρόνο) θα μπορούσε να λειτουργήσει και σειρά νομικών και θεσμικών κωλυμάτων που έχουν θέσει η ΓΕΝΟΠ/ΚΗΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δίκτυο Δήμων Περιοχών Παραγωγής Λιγνιτικής Ενέργειας («Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων») και πολλά φυσικά πρόσωπα.

Για παράδειγμα, έχει υπάρξει αναφορά του ζητήματος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ένα ευρύτερο νομικό και θεσμικό πλαίσιο ιδίως όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Η εν λόγω αναφορά έχει λάβει αριθμό 0984/2018 και έχει κριθεί παραδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (υπ’ αριθ. D303675/06.03.2019 επιστολή της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Cecilia Wikstrom). Η Επιτροπή Αναφορών έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις διάφορες πλευρές του προβλήματος και έχει διαβιβάσει την Αναφορά και στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής για ενημέρωση.

Παράλληλα, όσον αφορά στη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, τα μέρη που αντιτίθενται στην πώληση θεωρούν ότι η μονάδα δεν διαθέτει έγκυρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων – ΑΕΠΟ) διότι η ΑΕΠΟ της (που είχε εκδοθεί το 1998) ανανεώθηκε το 2018 χωρίς την προηγούμενη κατάρτιση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), κάτι που θεωρείται ότι συμβαίνει κατά παράβαση των κανόνων της ελληνική και ασφαλώς της ενωσιακής νομοθεσίας.

Για τον λόγο αυτό, το 2018 έγινε προσφυγή στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της σχετικής διοικητικής πράξης και η δικάσιμος ύστερα από αναβολή έχει οριστεί για τις 05.06.2019.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της και η θυγατρική της Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ, έχουν καταθέσει δικόγραφο παρέμβασης το ΣτΕ ισχυριζόμενες ότι για ορισμένους λόγους, δεν απαιτείτο η κατάρτιση ΜΠΕ για την εν έκδοση της εν λόγω άδειας.

Αυτή την θέση επιχειρούν να καταρρίψουν με σχετικό υπόμνημα η ΓΕΝΟΠ και τα λοιπά μέρη με σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε στις 22/5/2019 στο οποίο παρουσιάζονται στοιχεία υπέρ της θέσης ότι η δημόσια διοίκηση όφειλε να μην προχωρήσει σε ανανέωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας χωρίς την κατάρτιση νέας ΑΕΠΟ, με αναφορά σε πάγια ad hoc νομολογία του ΣτΕ.

Κατ’ επέκταση, και η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής στο ΣτΕ φαίνεται να αποτελεί μία παράμετρο η οποία θα ληφθεί υπ’ όψιν από τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider