Στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ αναμένεται να συνεργαστούν οι ενεργειακοί κολοσσοί Total και ΕΝΙ, σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενώ δεν αποκλείεται η σύμπραξή τους να επεκταθεί και σε άλλα τεμάχια.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι «ο,τιδήποτε υπάρχει προς ανακοίνωση θα ανακοινωθεί την ώρα που πρέπει».

Η Τουρκία υποστηρίζει πως μέρος του τεμαχίου 7, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου, ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της και δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Τη στάση της Τουρκίας, στον απόηχο των συνεχιζόμενων προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καταδίκασε η ΕΕ στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε εκανε εκ νέου λόγο για «δεύτερη εισβολή εναντίον της Κύπρου» αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας και με δηλώσεις του (Euronews) επεσήμανε πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα είτε στην έκτακτη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου, είτε, στην τακτική του Ιουνίου. 

Ελληνικές διπλωματικές πηγές έλεγαν πάντως μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής, ότι οριστικές αποφάσεις για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία θα ληφθούν στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου.  Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία». Επαφές φαίνεται πως έγιναν τόσο από την πλευρά του Κύπριου Προέδρου όσο και από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού με Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία για τα επόμενα βήματα και ήταν θετικοί», ενώ δήλωναν χαρακτηριστικά πως «το πνεύμα Γιούνκερ υπήρχε και στην αίθουσα».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης, δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι», ανέφερε ελληνική διπλωματική πηγή.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», είπε χθες ο κ. Αναστασιάδης. Στο θέμα αυτό πάντως η Κύπρος έλαβε την απόλυτη στήριξη του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής απάντησε: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος», ενώ και ο Πρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε από την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επιχείρησε να ρίξει τους τόνους στην κόντρα του με την Ευρώπη και να δηλώσει πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά τις όποιες προσπάθειες για το αντίθετο. «Η Τουρκία προχωρά στον δρόμο της επίμονα, παρά εκείνους που επιχειρούν να την αποκλείσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια» επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ τα τελευταία 60 χρόνια, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να το πετύχει αυτό. 'Χωρίς την Τουρκία, δεν είναι δυνατό η ΕΕ να πολεμήσει με επιτυχία εναντίον των απειλών κατά των θεμελιωδών αξιών της'», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reader.gr