«Λοκ άουτ» από την ΕΒΓΑ - Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λοκ άουτ» από την ΕΒΓΑ - Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι 

Νέα αναστάτωση έχει προκληθεί στου κόλπους της βιομηχανίας γάλακτος ΕΒΓΑ, με αιχμή τις στάσεις εργασίας που έχουν προκυρήξει οι εργαζόμενοι λόγω καθυστέρησης των δεδουλευμένων τους.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί την εξόφληση Νοέμβρη και τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου, ενώ στην απόφαση του Σωματείου για δίωρες στάσεις εργασίας αρχής γενομένης από την περασμένη Δευτέρα, η διοίκηση της ΕΒΓΑ, όπως καταγγέλλεται, επιχείρισε να απαντήσει με «λοκ άουτ».

Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, όταν πήγαν να πιάσουν δουλειά στο εργοστάσιο στο Βοτανικό, βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες.

Το Σωματείο αντέδρασε άμεσα και ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε στο εργοστάσιο και διαπίστωσε την προσπάθεια επιβολής «λοκ άουτ». Στη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίζουν με 4ωρες στάσεις εργασίας από τις 2 έως τις 6 τα ξημερώματα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει, επίσης, την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), στη μία το μεσημέρι, λόγω προγραμματισμένης τριμερούς συνάντησης, παρουσία εκπροσώπου των εργοδοτών και του υπουργείου Εργασίας.

Μάλιστα, την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί στη μία το μεσημέρι, να πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων, για να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων, με βάση τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί έως τότε.

Το insider.gr ζήτησε προσπάθησε επανειλλημμένως να επικοινωνήσει με την διοίκηση της ΕΒΓΑ, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Η ιστορία των 80 χρόνων και οι ζημιές των 6 εκατ.

H EΒΓΑ είναι μία από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε την δραστηριότητα της πριν από περίπου 80 χρόνια, δηλαδή το 1934.

Ιδρυτές της ήταν οι αδελφοί Σουραπά, οι οποίοι, αποφάσισαν να δηµιουργήσουν το πρώτο στην ελληνική αγορά εργοστάσιο παστεριωµένου γάλακτος, καθώς μέχρι τότε η διακίνηση του φρέσκου γάλακτος γινόταν μέσω πλανόδιων πωλητών.

Η οικογένεια Σουραπά αποφάσισε να δημιουργήσει στον Βοτανικό, στην περιοχή όπου βρίσκεται και σήµερα, σε έκταση 10.000 τ.µ, το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας.

Το κόστος της επένδυσης ήταν αρκετά υψηλό για τα δεδοµένα της εποχής καθώς ανήλθε σε 30 εκατ. δρχ.

Μετά την νέα επένδυση άρχισαν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά τα πρώτα προϊόντα της ΕΒΓΑ. Επρόκειτο για το παστεριωµένο γάλα, την κρέµα γάλακτος σε γυάλινα µπουκάλια, το αγελαδινό γιαούρτι σε κεσεδάκι κ.α Η επιτυχία ήταν άµεση και σύντοµα τα προϊόντα της ΕΒΓΑ άρχισαν να µπαίνουν σε όλα τα αθηναϊκά σπίτια.

Ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος όμως ήρθε για να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο, το οποίο και ξανάνοιξε λόγω της επιμονής των ιδιοκτητών του, μετά το τέλος της Κατοχής.

Έκτοτε η πορεία της εταρείας ήταν δυναμική, καθώς ανέπτυξε μια σειρά από καινοτόμα προϊόντα όπως οι χάρτινες συσκευασίες, η επένδυση στη σοκολατοποιία, τα κυπελλάκια κ.ά.

Το 1970 η επιχείρηση θα αλλάξει χέρια, καθώς θα περάσει στα χέρια του Κάρολου Πολίτη, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης και άλλων γνωστών εταιρειών της εποχής. Ως το 1978 δαπανώνται περί τα 500 εκατ. δρχ. για τον εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα αποσύρεται από τους περισσότερους τοµείς στους οποίους δραστηριοποιούνταν και επικεντρώνει αποκλειστικά την παραγωγική δραστηριότητά της στον τοµέα του παγωτού.

Το 1988 η βιομηχανία αλλάζει ξανά χέρια και περνά στον έλεγχο του Κυριάκου Φιλίππου της ΦΑΓΕ.

Ένα χρόνο αργότερα η ΕΒΓΑ συγχωνεύεται με την εταιρεία παραγωγής κρουασάν Folie και µετονοµάζεται σε Ελληνική Βιοµηχανία Γάλακτος και Αλεύρου.

Ετσι, εκτός από τις αγορές του παγωτού και των χυµών, η εταιρεία εισέρχεται και στην αγορά των κατεψυγµένων αρτοσκευασµάτων, λανσάροντας µια µεγάλη ποικιλία προϊόντων κατεψυγµένης ζύµης.

Το 2001 εξαγοράζει την ελληνική βιοτεχνία παγωτού και γλυκών Ιglοο, επένδυση όμως που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. To 2010 η εταιρεία δέχτηκε ένα σκληρό πλήγμα, όταν μια μεγάλη φωτιά κατέστρεψε το εργοστάσιο της. Όμως κατάφερε στο σύντομο χρονικό διάστημα των έξι μηνών να θέσει ξανά σε λειτουργία τις μηχανές της.
Το 2010 Η Unilever και η ΕΒΓΑ προχώρησαν σε συμφωνία, με την οποία η Unilever απέκτησε τις μάρκες παγωτού της ΕΒΓΑ (μεταξύ των οποίων τα Scandal, Variete και Karabola), καθώς επίσης και το δίκτυο διανομής τους.

Η ΕΒΓΑ διατηρεί τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και το κέντρο αποθήκευσής της και παράγει τόσο τα υπάρχοντα παγωτά ΕΒΓΑ, καθώς και ορισμένα παγωτά της Unilever για την εγχώριο αγορά και το εξωτερικό.
Η συμφωνία αυτή έγινε αφορμή να υπάρξει και τότε μεγάλη αναστάτωση με τους εργαζομένους της.

Και αυτό γιατί παρά τις αρχικές εκτιµήσεις που ανέφεραν πως οι εργαζόµενοι του κλάδου παγωτού της ΕΒΓΑ θα µεταφέρονταν στην πολυεθνική Unilever, τελικά η κρίση και οι ανάγκες αναδιοργάνωσης οδήγησαν σε απολύσεις εργαζομένων.

Το 2014 η ΕΒΓΑ εμφάνισε πωλήσεις 32,1 εκατ ευρώ από 28,4 εκατ ευρώ το 2013 ενώ οι ζημιές της διαμορφώθηκαν στα 6,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,6 εκατ ευρώ το 2013, ενώ τα τελευταία εννιά χρόνια (2005-2014) οι συνολικές ζημιές έχουν ανέλθει στα 59,4 εκατ ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider