Αναζητείται… business plan για την ΕΒΖ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητείται… business plan για την ΕΒΖ

Ποινικές ευθύνες ελλοχεύει η υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, χωρίς την παράλληλη εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων.

H υπογραφή πώλησης στοιχείων του ενεργητικού της ΕΒΖ χωρίς να υπάρχει σχέδιο που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητας της και την επάνοδο σε κερδοφόρα πορεία, τότε ενδεχομένως να υπάρχουν νομικές επιπτώσεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που παραιτήθηκαν τρία από τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης της βιομηχανίας.

Επίσης παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει επιχειρηματικό σχέδιο η βιομηχανία μετά από τέσσερις μήνες θα βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν, ζητώντας εκ νέου χρηματοδότηση για την κάλυψη των υποχρεώσεων της.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι από το τέλος τους έτους έχει λήξει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο περί αστικής ευθύνης των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ και καμμία ασφαλιστική δεν έχει αναλάβει την νομική και ασφαλιστική κάλυψη.

Στο μέτωπο των πληρωμών, μέσα στην εβδομάδα ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ Χρ. Ρώσσιος, ο οποίος ανέλαβε την περασμένη Πέμπτη, αναμένεται να έχει συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να πληρώσει μέρος των οφειλομένων στους τευτλοπαραγωγούς, ενώ η πλήρη αποπληρωμή θα γίνει σε δύο μήνες. Για την παραγωγή του 2016 οι τευτλοπαραγωγοί θα πληρωθούν στο τέλος του έτους.

Το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί αρχικώς με την Τράπεζα Πειραιώς είναι η εκ νέου χρηματοδότηση της ΕΒΖ με 12 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τους τευτλοπαραγωγούς και τα υπόλοιπα για την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Eπίσης προβλέπεται κούρεμα των υποχρεώσεων της βιομηχανίας, πώληση υποθηκευμένων περιουσιακών στοιχείων, πώληση θυγατρικών αλλά και σημαντικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 40% καθώς των εξόδων της διοίκησης.

Tέλος σχεδιάζεται η πώληση όλων των μη παραγωγικών ακινήτων της ΕΒΖ και συγκεκριμένα τα ακίνητα των πρώην εργοστασίων σε Ξάνθη και Λάρισα, το ημιτελές κτήριο επί της Κουντουριώτου, ένα μεγάλο ακίνητο στη Σίνδο, αλλά και η πώληση μεριδίων των δύο θυγατρικών της Σερβίας.

Προς το παρόν για τη νέα διοίκηση θεωρείται οριστικό το λουκέτο των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Ξάνθη και Λάρισα, τα οποία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ξανά, ενώ το στοίχημα θα είναι η επαναλειτουργία του εργοστασίου στις Σέρρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider