Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκάλεσε η προαναγγελία αυξήσεων στο σουβλάκι, δεδομένου ότι η εναρμονισμένη πρακτική επιχειρήσεων για τον καθορισμό των τιμών πώλησης απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

«Κατόπιν δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στο σουβλάκι από 1η Μάιου 2019, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκκίνησε αυτεπάγγελτο έλεγχο στα πλαίσια του οποίου διερευνάται κατά πόσο οι αναφερόμενες στα εν λόγω δημοσιεύματα ενέργειες στοιχειοθετούν παραβάσεις των διατάξεων του Ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Επιτροπή.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 3959/2011 απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων και όλες οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην Ελληνική Επικράτεια, και ιδίως εκείνες οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής, καθώς και σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των σχετικών διατάξεων, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ αναφέρθηκε ότι εκπρόσωποι του κλάδου των ψητοπωλών ετοιμάζονται να συστήσουν σωματείο και να διαχειριστούν θέματα όπως η επερχόμενη αύξηση στην τιμή που πωλείται το σουβλάκι.

Ο επαγγελματίας Γιώργος Πολύζος, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ, είπε ότι έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% το τελευταίο διάστημα και αυτό αναμένεται να μετακυληθεί στα σουβλάκια: «Το πρώτο που πρέπει να συζητήσουμε δεν είναι αν θα ακριβύνει το σουβλάκι αλλά γιατί ακριβαίνει. Η φορολογία είναι στα ύψη, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι στα ύψη και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε και ένα σοβαρό πρόβλημα: Τα κρέατα σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, από την 1η Μαρτίου έχουν ακριβύνει πολύ. Ο καταναλωτής θα στενοχωρηθεί αν πέσει η ποιότητα. Γι’ αυτό και εμείς θα ακριβύνουμε το προϊόν για να μην πέσει η ποιότητα». Ερωτηθείς σε τι ποσοστό θα γίνει η αύξηση, εκτίμησε κατά 10 – 15%. «Λογικά θα αρχίσει από την 1η Μαΐου, ήδη 45 μέρες την έχουμε απορροφήσει» είπε στον ΣΚΑΙ και όταν ρωτήθηκε να θα φτάσει το σουβλάκι στα 3 ευρώ, είπε ότι ίσως όχι τόσο, αλλά η τιμή θα πλησιάσει εκεί.