Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της κατέθεσε η εταιρεία επίπλων Ν. Σωτηρόπουλος

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της κατέθεσε η εταιρεία επίπλων Ν. Σωτηρόπουλος

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο ελληνικός κλάδος επίπλου, με μία ακόμη ηγετική εταιρεία, τη Ν. Σωτηρόπουλος (Eliton), να έχει καταθέσει αίτηση άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης την οποία κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η αίτηση ορίστηκε να εξεταστεί από το δικαστήριο στις 5 Δεκεμβρίου 2018.

Με δραστηριότητα πάνω από 35 χρόνια στο χώρο του επίπλου η Ν. Σωτηρόπουλος, με δραστηριότητα όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Κύπρος, Αίγυπτος, Κουβέιτ, Ντουμπάι) έχει δεχτεί όπως και το σύνολο του κλάδου ισχυρές πιέσεις, αφού όπως υποστηρίζει η διοίκηση της «τόσο οι εισαγωγές φθηνών προϊόντων όσο και οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον στις ελληνικές εταιρείες παραγωγής».

Διατηρώντας ένα σύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής η εταιρεία διαθέτει μεγάλη γκάμα μοντέλων κουζίνας και ντουλάπας, ενώ πρόσφατα προέβη σε αντικατάσταση των μηχανημάτων της με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων της.

Ωστόσο η εταιρεία, η οποία την περίοδο ακμή της είχε έσοδα πάνω από 7 εκατ. ευρώ, το 2017 είδε τις πωλήσεις της να συρρικνώνονται περαιτέρω και να διαμορφώνονται στα 1,82 εκατ. ευρώ έναντι 2,04 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,8 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,28 εκατ. ευρώ, ενώ ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός της ανέρχεται σε 2,34 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις της σε 4,47 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά της διαθέσιμα και ισοδύναμα ήταν μόλις 0,01 εκατ. ευρώ (0,01 εκατ. ευρώ και έναν χρόνο πριν).

Στις υποχρεώσεις της συμπεριελάμβανε οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς 0,68 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εγγράψει προσημειώσεις 1,40 εκατ. ευρώ για διασφάλιση πιστωτών.

Για το 2018 έχει αναφέρει ότι αναμένει ότι θα «κλείσει» τη χρήση, ενδεχομένως, χωρίς μεγάλες απώλειες κύκλου εργασιών. Δηλώνει ότι ευελπιστεί να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, έναντι του ανταγωνισμού, όταν ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Η Ν. Σωτηρόπουλος είναι μία ακόμη ελληνική εταιρεία επίπλου, μετά τη Βαράγκης, που ζητά την προστασία από τις δικαστικές αρχές με σκοπό τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς όλων των τομέων δραστηριότητάς της, καθώς και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider