Νέα «υπερδύναμη» στον κόσμο της ναυσιπλοΐας γεννιέται στην Κίνα, μετά τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας, COSCO και China Shipping Group Co.

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ενέκρινε τη συγχώνευση σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει τον συγκεκριμένο κλάδο περισσότερο ανταγωνιστικό διεθνώς. Το νέο σχήμα θα αποτελέσει την τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με μερίδιο αγοράς περίπου 8,1.

«Με την έγκριση του Κρατικού Συμβουλίου, η COSCO και η China Shipping θα αναδιαρθρωθούν», ανέφερε σήμερα στην ιστοσελίδα του η εποπτική αρχή κρατικής περιουσίας, χρησιμοποιώντας μια φράση που συχνά θεωρείται ότι αναφέρεται σε συγχώνευση. Δεν έδωσε, ωστόσο, περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η China Shipping Network Technology Co. Ltd, η εισηγμένη μονάδα της China Shipping, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο ότι η συγχώνευση θα επικεντρωθεί στην μεταφορά φορτίων, εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και στις υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου.

Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Σενζέν θα ξεκινήσει και πάλι στις 14 Δεκεμβρίου. Η διαπραγμάτευση των μετοχών των εισηγμένων μονάδων των δύο εταιρειών έχει ανασταλεί από τις 10 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της Barclays, η COSCO και η China Shipping ελέγχουν μαζί περιουσιακά στοιχεία αξίας 488 δισ. γουάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ