Στα οχήματα υδρογόνου κρύβεται το μέλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα οχήματα υδρογόνου κρύβεται το μέλλον
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν σε αυτοκίνητα υδρογόνου καθώς θεωρούν ότι μελλοντικά αυτός ο τύπος εναλλακτικής μετακίνησης θα κερδίσει το ενδιαφέρον τον καταναλωτών όπως έχει αρχίσει να γίνεται με τα ηλεκτρικά οχήματα ή τα ΙΧ φυσικού αερίου.

Οι «μεγάλοι» του κλάδου κάνουν την αρχή

Η αρχή βέβαια έγινε από τρεις μεγάλες βιομηχανίες οι οποίες επενδύουν στην καινοτομία. Το πρώτο όχημα υδρογόνου παρουσίασε το 2008 η Honda και στην συνέχεια το 2014 η Hyundai για να ακολουθήσει το 2015 η Toyota.

Η Hyudai σχεδιάζει να λανσάρει στην αγορά στις αρχές του 2018 ένα νέο μοντέλο, ένα αυτοκίνητο υδρογόνου δεύτερης γενιάς. Το αυτοκίνητο αυτό θα έχει αυτονομία 800 χλμ, κάτι που θα επιτρέπει στους οδηγούς να διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Παράλληλα, εταιρεία μέχρι το 2020 θέλει θα προσφέρει στην αγορά 8 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, 8 plug-in υβριδικά και 10 υβριδικά.

Οι εταιρείες General Motors και Honda έχουν ξεκινήσει συνεργασία για την κοινή εξέλιξη της επόμενης γενιάς συστήματος κυψελών καυσίμου και τεχνολογιών αποθήκευσης υδρογόνου και μέχρι το 2020 θα συνεργαστούν για εξέλιξη των υποδομών.

Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η BMW θα λανσάρει μοντέλο το οποίο θα κινείται με κυψέλες υδρογόνου. Η εταιρεία σχεδιάζει σε πρώτη φάση να παράγει περιορισμένο αριθμό αυτοκίνητα υδρογόνου, μέχρις ότου βελτιωθούν οι υποδομές και μειωθεί το κόστος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων θα παραμείνει πολύ υψηλό.

Χρήσιμα για την υδρογονοκίνηση

• Με την υδρογονοκίνηση επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 20 – 30%, αύξηση ιπποδύναμης και ροπής κατά10 – 15%

• Το σύστημα υδρογόνου δουλεύει με όλα τα οχήματα.

• Με το υδρογόνο επιτυγχάνεται μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων έως και 80%. Συγκεκριμένα, το υδρογόνο κάνει "καθαρή" καύση. Όταν καίγεται με οξυγόνο παράγει μόνο νερό και θερμότητα. Όταν καίγεται με τον ατμοσφαιρικό αέρα, ο όγκος του οποίου αποτελείται κατά 78% από άζωτο, παράγονται επίσης μερικά οξείδια του αζώτου, σε αμελητέο ωστόσο βαθμό.

• Η υδρογονοκίνηση δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς καθώς ενώ οι τιμές των καυσίμων ήταν χαμηλές υπήρχαν ελάχιστα οικονομικά κίνητρα για αυτό το σύστημα. Ούτε οι εταιρείες πετρελαίου, ούτε η κυβέρνηση θέλει να δει μια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία να καταστρέφεται. Οι πετρελαϊκές εταιρείες κάνουν περισσότερα κέρδη από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία στον πλανήτη. Η τεχνογνωσία των κατασκευαστών αυτοκινήτων έχει εφεύρει την πατέντα να κυκλοφορεί το αυτοκίνητο με 100% νερό.

• Κατά την οδήγηση ενός οχήματος υδρογόνου επιτυγχάνεται αισθητή αύξηση της ιπποδύναμης και της ροπής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider