Με «ραντάρ θορύβου» ενάντια στην ηχορρύπανση από τα οχήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «ραντάρ θορύβου» ενάντια στην ηχορρύπανση από τα οχήματα
Ειδικές συσκευές παρόμοιες με ραντάρ ταχύτητας θα φωτογραφίζουν μελλοντικά στην Ελβετία τα οχήματα, τα οποία θα ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου.

Το τοπικό κοινοβούλιο του καντονιού της Γενεύης εξετάζει τις δυνατότητες τιμωρίας των οδηγών οχημάτων, που θορυβούν ασύστολα. Για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου φαινομένου προβλέπεται η εξέλιξη και η κατασκευή μίας συσκευής, η οποία θα μετρά τα επίπεδα εκπομπής θορύβου των περαστικών οχημάτων και θα φωτογραφίζει με φλας τις πινακίδες τους, όπως συμβαίνει με τα ραντάρ ταχύτητας.

Οι εισηγητές του μέτρου υπογράμμισαν, ότι η ηχορρύπανση αποτελεί την υπ’ αριθμόν δύο περιβαλλοντική επιβάρυνση των πολιτών μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με την εισήγηση, το 60% των κατοίκων της Γενεύης υποφέρει από τον υπερβολικό θόρυβο, εξαιτίας του οποίου μπορεί να επιδεινωθούν καρδιακές ασθένειες, αλλά και ο διαβήτης. Όλα αυτά έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με το σύνταγμα του καντονιού της Γενεύης, το οποίο προβλέπει ρητά το δικαίωμα των πολιτών για ένα υγιές περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έδωσε εντολή η τοπική κυβέρνηση να εξελιχθεί μία συσκευή, η οποία θα φωτογραφίζει σαν ραντάρ ταχύτητας τα οχήματα, που θα εκπέμπουν θόρυβο πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Μάλιστα, η αστυνομία θα έχει κατά περίπτωση το δικαίωμα να αποσύρει τα «φωνακλάδικα» οχήματα από την κυκλοφορία.

Η κατασκευή ενός «ραντάρ ήχου» είναι τεχνικά εφικτή και η συσκευή δεν θα κοστίζει ακριβότερα από μία αντίστοιχη μέτρησης της ταχύτητας. Ωστόσο θα απαιτηθούν περίπου δύο έως τέσσερα χρόνια μέχρι να φτάσει σε φάση παραγωγής, επειδή πρέπει να λυθούν προηγουμένως ορισμένα δύσκολα προβλήματα. Για παράδειγμα η συσκευή θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει από ποιο όχημα εκπέμπεται ο υπερβολικός θόρυβος, ενώ οφείλει να μπορεί να ξεχωρίζει μεταξύ Ι.Χ. και τρακτέρ ή άλλων τύπων οχημάτων, τα οποία θορυβούν λόγω κατασκευής περισσότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider