4 λόγοι, για τους οποίους λατρεύουμε τα Volvo

Viber Whatsapp Μοιράσου το
4 λόγοι, για τους οποίους λατρεύουμε τα Volvo
Η σουηδική μάρκα παραμένει πρωτοπόρος στο κεφάλαιο της οδικής ασφάλειας και είναι έτοιμη να εκπληρώσει τον στόχο της για μηδενικά θανατηφόρα δυστυχήματα με τα μοντέλα της από το 2020 και μετά!

Όταν ανακοίνωσε πριν λίγα χρόνια η Volvo το πρόγραμμα Vision 2020, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα το υλοποιήσει στην πράξη, καθώς είχε θέσει έναν –φαινομενικά απραγματοποίητο- στόχο. Η σουηδική μάρκα είχε αναφέρει τότε, ότι σκοπός αυτού του άκρως φιλόδοξου προγράμματος ήταν να μη σημειώνονται από το 2020 και μετά θανατηφόρα περιστατικά ή βαρείς τραυματισμοί επιβατών από τροχαία δυστυχήματα με τα αυτοκίνητά της.

Για να πετύχει αυτόν τον στόχο, δεν ακολουθεί η Volvo απλά την πεπατημένη ενισχύοντας τα αμαξώματα των αυτοκινήτων τους και προσφέροντας έναν πλήρη εξοπλισμό ασφάλειας, αλλά ανοίγει νέους δρόμους καινοτομώντας σε όλα τα επίπεδα. Ετσι αντιμετωπίζει επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πραγματοποίηση ενός ονείρου, δηλαδή στην απολύτως ασφαλή χρήση του αυτοκινήτου από τον οδηγό και τους επιβάτες του.

Το insider.gr επέλεξε τέσσερις τέτοιες πρωτοποριακές τεχνολογίες της Volvo, οι οποίες κάνουν τη διαφορά και αναμένεται να ενσωματώσουν στα μελλοντικά μοντέλα τους και οι βασικοί ανταγωνιστές της σουηδικής μάρκας.

1. Αλκοτέστ κατά τη διαδρομή!

Το σύστημα ελέγχου μέθης θα ενημερώνει και την Αστυνομία!

Μερικές μάρκες –μεταξύ των οποίων και η Volvo- έχουν εξελίξει συστήματα, τα οποία ελέγχουν την κατάσταση του οδηγού, όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο και μπλοκάρουν τον κινητήρα, αν διαπιστώσουν με ειδικές συσκευές, ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ. Η Volvo προχωρά όμως ακόμη παραπέρα και έτσι τα επόμενα χρόνια θα εφοδιάσει τα νέα μοντέλα της με ειδικές κάμερες, τοποθετημένες ψηλά στο παρμπρίζ, ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις του οδηγού και να ανιχνεύουν αν είναι μεθυσμένος. Μάλιστα, αν διαπιστώσει το σύστημα από τις κινήσεις του οχήματος και του οδηγού του κάτι τέτοιο, θα είναι σε θέση να καλέσει ακόμη και την Αστυνομία, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

2. Ανώτατη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα

Aπό το 2020 θα μπαίνει κόφτης στα 180 χλμ./ώρα για όλα τα μοντέλα της Volvo.

Ζούμε σε μία εποχή, όπου τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με ολοένα δυνατότερους κινητήρες και σημειώνουν συνεχώς καλύτερες επιδόσεις. Η Volvo πήγε για μία ακόμη φορά κόντρα στο ρεύμα της εποχής και ανακοίνωσε, ότι από το 2020 δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τα αυτοκίνητά της τα 180 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα. Μάλιστα ο ηλεκτρονικός κόφτης της Volvo θα ισχύσει για όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα της, ακόμη και για εκείνα με πανίσχυρα μοτέρ άνω των 400 ίππων. Πρόκειται για μία εξαιρετικά τολμηρή κίνηση, η οποία γνώρισε από την πρώτη στιγμή μεγάλη αποδοχή από τους καταναλωτές, αλλά και τους δημοσιογράφους του Ειδικού Τύπου.

3. Σκανάρει τα ζώα

Oι ειδικές κάμερες ξεχωρίζουν ακόμη και το είδος του ζώου.

Η σουηδική εταιρεία δεν περιορίζεται μόνον στην προστασία των επιβατών της και των πεζών, αλλά νοιάζεται και για την ασφάλεια των μεγαλόσωμων ζώων σε όλον τον πλανήτη. Ετσι έχει αναπτύξει στα νέα μοντέλα της XC90, S90 και V90 Cross Country ειδικά συστήματα αναγνώρισης ταράνδων, ελαφιών, αρκούδων ακόμη και…καγκουρό, που λειτουργούν προληπτικά και φρενάρουν αυτόματα το όχημα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο καινοτόμος εξοπλισμός ανήκει στο πακέτο ασφαλείας City Safety για τους πεζούς και περιλαμβάνει ραντάρ σάρωσης του περιβάλλοντος χώρου και μία επαναστατική κάμερα, η οποία είναι σε θέση να διακρίνει και το είδος του ζώου.

Η πρωτοβουλία της Volvo θωρακίζει τους επιβάτες των νέων μοντέλων της, καθώς τα δυστυχήματα με ταράνδους, αρκούδες, άλκες και ελάφια κοστίζουν εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική και στις σκανδιναβικές χώρες. Το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει επίσης αισθητήρες και κάμερες λειτουργίας στο σκοτάδι και μόλις αναγνωρίσει κοντά στο όχημα ένα μεγαλόσωμο τετράποδο προειδοποιεί έγκαιρα τον οδηγό με οπτικά και ηχητικά σήματα, όπως επίσης με δονήσεις του τιμονιού. Ταυτόχρονα αρχίζει και ενεργοποιεί προοδευτικά τα φρένα ακινητοποιώντας στο τέλος το όχημα, αν δεν αντιδρά άμεσα ο οδηγός.

4. Volvo XC60, το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο

To Volvo XC60 είναι το ασφαλέστερο αυτοκίνητο -και SUV- στον πλανήτη.

Όλα τα νέα μοντέλα που είναι διαθέσιμα στην γκάμα της Volvo (XC90, S90 και V90), έχουν πετύχει τις κορυφαίες επιδόσεις στις δοκιμές αξιολόγησης ασφάλειας του Euro NCAP. Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του XC60, το οποίο επίσης πέτυχε την απόλυτη βαθμολογία τόσο συνολικά, όσο και σε κάθε τομέα ξεχωριστά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελεί το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο και κατά συνέπεια και το κορυφαίο SUV σε αυτόν τον τομέα!

Το νέο Volvo XC60 διαθέτει καινοτόμα συστήματα όπως μεταξύ άλλων, το City Safety, για την αποφυγή συγκρούσεων με προπορευόμενα οχήματα, πεζούς, δικυκλιστές και μεγάλα ζώα, το Oncoming Lane Mitigation για την αποφυγή της οδήγησης στο αντίθετο ρεύμα και το Run-Off Road Mitigation για την αποφυγή εκτροπής από το δρόμο. Τα παραπάνω συνδυάζονται με το steering support (αυτόματη υποβοήθηση στο τιμόνι) που εκτείνεται από ήπιες διορθωτικές κινήσεις έως και ενεργή ανακατεύθυνση αν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου ο οδηγός να αποφύγει τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider