Επιχειρήσεις | Ελλάδα
09-10-2018 | 14:23

Οι αναπλάσεις που έρχονται για να αλλάξουν την Αθήνα

Μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που αν υλοποιηθούν θα αλλάξουν ριζικά την ελληνική πρωτεύουσα σχεδιάζει η «Ανάπλαση Αθήνας». Από την αποκατάσταση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας το όραμα του νέου οργανισμού που έχει αναλάβει να τρέξει όλες τις αστικές αναπλάσεις του κέντρου όπως το περιγράφει ο επικεφαλής του Νίκος Μπελαβίλας είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο με πολλούς να κρατούν μικρό καλάθι.

«Η άμεση ανασυγκρότηση του ταλαιπωρημένου ιστορικού μητροπολιτικού κέντρου και η επέκταση του στα νέα όρια που έχει πλέον στις αρχές του 21ου αιώνα, από το Καλλιμάρμαρο και του Φιλοπάππου ως τον Λυκαβηττό και το Πεδίον του Άρεως, από την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Σταθμό Λαρίσης και την Ιερά Οδό ως την Εθνική Πινακοθήκη οφείλει να αποτελέσει τον βασικό στόχο για τους σχεδιασμούς της Αθήνας μετά την κρίση», σημειώνει σε μήνυμα του στο Facebook ο κ. Μπελαβίλας ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» πριν από ένα μήνα.

Ο ίδιος βέβαια αναγνωρίζει ότι τα σχέδια που έχει είναι ιδιαίτερα μεγάλα και θα πρέπει να καμφθούν πολλές δυσκολίες για να γίνουν πραγματικότητα. «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι και μόνο ένα κλάσμα αυτών των σχεδίων που σήμερα συζητάμε αν υλοποιηθούν θα έχουμε πετύχει ήδη πολλά», γράφει.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της «Ανάπλαση Αθήνας» ανέλαβε πριν από περίπου ένα μήνα και η στελέχωση της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κ. Μπελαβίλα το νέο ΔΣ έχει ξεκινήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ωρίμανση των έργων, ενώ ένα «επιστημονικό συμβούλιο υψηλού κύρους το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες θα βοηθήσει στις κρίσιμες επιλογές». Αξίζει να σημειωθεί πως από την εταιρεία που θα αναλάβει σημαντικές αναπλάσεις προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην πρωτεύουσα δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του δήμου της πόλης και αυτό γιατί ο Δήμος ζητά πιο ουσιαστικό ρόλο στην διοίκηση.

Η αποκατάσταση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο ξεχασμένο ζήτημα της «Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας» βάσει του οποίου θα προωθηθεί η υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος των Αμπελοκήπων με την ανάπλαση της περιοχής των Προσφυγικών αλλά και την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού. Βέβαια για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μεγαλεπήβολο σχέδιο θα πρέπει να λυθεί μια σειρά σημαντικών προβλημάτων και να τροποποιηθούν νόμοι, καθώς προσωρινά εγκαταλείπεται η ιδέα της κατεδάφισης του γηπέδου του Παναθηναϊκού και μεταφοράς του σε άλλο σημείο, κάτι το οποίο ήταν προαπαιτούμενο για να υλοποιηθεί η Διπλή Ανάπλαση.

Η αναβίωση του πράσινου πεζόδρομου της Τοσίτσα

Ο πεζόδρομος που βρίσκεται ανάμεσα στο ιστορικό χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έχει εγκαταλειφτεί εδώ και χρόνια. Στόχος είναι να αναβιώσει ως χώρος και ως όαση πρασίνου μέσα στη Πατησίων.

Πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας έως το Καλλιμάρμαρο

Πρόκειται για ένα έργο που είχε ξεκινήσει στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων των Αθηνών. Λόγω της κρίσης το έργο «πάγωσε» Στόχος ήταν να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπίειου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο.

y64y

47h7