Σε συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, για την παροχή ρευστότητας αλλά και αναδιάρθρωσης των δανείων της, κατέληξε η Μαρινόπουλος, μόλις έναν μήνα μετά το deal έκπληξη της εταιρείας με τον Σκλαβενίτη, το οποίο παρέχει οικονομική ανάσα στον μεγαλύτερο όμιλο λιανεμπορίου στη χώρα.

H χρηματοδότηση της Μαρινόπουλος, μετά τις τελικές εγκρίσεις, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, μία άμεσα και μία εντός το πολύ τριών μηνών, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Σκλαβενίτη για την από κοινού δημιουργία νέας εταιρείας (θυγατρικής των δύο εταιρειών κατά 50% έκαστη), που θα λειτουργήσει και θα αναπτύξει το δίκτυο των 33 υπερμάρκετ.

Η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη, αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Μαρινόπουλος η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου που έχει καταρτιστεί και θα επιτρέψει, σε πρώτη προτεραιότητα, την αποκατάσταση των σχέσεων με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της.

Το deal με Σκλαβενίτη

Στις 12 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των αλυσίδων Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης για τη σύσταση κοινής εταιρείας, με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρ  και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε 325 εκατ. περίπου.

Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρείας θα είναι 50% - 50%.

Ο Όμιλος Μαρινόπουλος θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Όμιλος Σκλαβενίτη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

 

Το deal αποτελεί σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τόσο για τον Όμιλο Μαρινόπουλο που θα καταφέρει να «διασώσει» και να αναπτύξει 33 από τα υπερμάρκετ του αλλά και για τον Σκλαβενίτη όπου διευρύνει σημαντικά την παρουσία του εκτός της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls, ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε η αλυσίδα Μαρινόπουλος ήταν το αιφνίδιο αίτημα πολυεθνικών ομίλων για την πληρωμή τους σε μετρητά, το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιηθεί. Οι επιπτώσεις έγιναν ορατές στα ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, καθώς πολλοί προμηθευτές της πάγωσαν την συνεργασία μαζί της.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία η Μαρινόπουλος ενσωμάτωσε στο δίκτυο της 166 καταστήματα που αποτελούν προϊόν συμφωνιών εξαγοράς ή/και franchise. Οι εξαγορές αυτές αν και ισχυροποίησαν την γεωγραφική της θέση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, εντούτοις αύξησαν τα οικονομικά της προβλήματα.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της αλυσίδας, έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2011, ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει σε ποια επίπεδα κυμαίνεται τόσο ο τζίρος όσο και το καθαρό του αποτέλεσμα.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.