«ΔΕΛΤΑ – Όπως Ελλάδα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«ΔΕΛΤΑ – Όπως Ελλάδα»

«Τη δική τους ιστορία έγραψαν η ΔΕΛΤΑ και η οικογένεια Δασκαλόπουλου, σε μια διαδρομή 60 χρόνων, αφήνοντας παράλληλα το δικό τους έντονο αποτύπωμα στην ελληνική επιχειρηματικότητα». Τα παραπάνω ανέφερε ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Π. Κεφαλά «ΔΕΛΤΑ - Όπως Ελλάδα», που διοργάνωσε ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη απόψε στην Αίγλη του Ζαππείου.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, από την εμπειρία της ΔΕΛΤΑ αναδεικνύονται επίσης, δύο γενικότερα συμπεράσματα διαχρονικής αξίας:

Το ένα είναι «η βασική συνθήκη επιβίωσης για τις επιχειρήσεις, η αναγκαιότητα έγκαιρης προσαρμογής και συνολικής στρατηγικής αντιμετώπισης των προκλήσεων που προκύπτουν από τις συνεχείς αλλαγές στις συνθήκες των αγορών, τη διεθνοποίηση του εμπορικού, παραγωγικού και συναλλακτικού κυκλώματος, την ένταση του ανταγωνισμού, των επιπτώσεων από την εφαρμογή των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων και τις μεταβολές των προτιμήσεων των πελατών».

Το δεύτερο, είναι «ο σημαντικός και καθοριστικός ρόλος των επιχειρηματιών-ηγετών, που με όραμα, σχέδιο, χάρισμα, κατάλληλη ψυχοσύνθεση και σταθερές πεποιθήσεις και αρχές λειτουργίας, οδηγούν και διαμορφώνουν τους όρους επιτυχίας και προοπτικής της επιχείρησης, όπως έδειξε και η εμπειρία της οικογένειας Δασκαλόπουλου, του ιδρυτή Αριστείδη Δασκαλόπουλου και του άξιου συνεχιστή Δημήτρη Δασκαλόπουλου».

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης, η ιστορική εμπειρία, αλλά και το βιβλίο «ΔΕΛΤΑ - Όπως Ελλάδα», τείνουν να επιβεβαιώνουν ότι η επιχειρηματική επιτυχία και ιδιαίτερα η δυναμική ανάπτυξη, δεν μπορούν να προέλθουν από επίπεδες, άνευρες ή συλλογικές επαγγελματικές ηγεσίες, αλλά «από τη δυναμική παρουσία χαρισματικών προσωπικοτήτων, που ηγούνται, ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους, δουλεύουν με αφοσίωση, διορατικότητα και προσωπικές θυσίες, θέτουν στόχους και αναλαμβάνουν κινδύνους, επενδύουν και καινοτομούν, αντιλαμβάνονται έγκαιρα τις επιπτώσεις και τις ευκαιρίες των νέων ρευμάτων, ζουν και μαθαίνουν από τις αποτυχίες και τις επιτυχίες τους, συντονίζουν και καθοδηγούν ικανές ομάδες στελεχών, αφουγκράζονται και εντοπίζουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις και τις ανάγκες της πελατείας, εμπνέουν το προσωπικό, διαμορφώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του οργανισμού, και έχουν κοινωνικές αναφορές, αίσθηση κοινωνικής ευθύνης και σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης».

«Τους επιχειρηματίες του παραγωγικού προτύπου οδηγεί η δημιουργία αξίας σε στέρεες οικονομικές και παραγωγικές βάσεις και όχι το βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος και η χρηματιστηριακή «αρπαχτή» της εποχής» ανέφερε ο κ. Καραμούζης και συνέχισε:

«Το θέμα της ομαλής μετάβασης μιας οικογενειακής επιχείρησης από τη μια γενιά στην άλλη, ακόμα και η μετάλλαξή της από οικογενειακή σε εταιρική και σύγχρονη επιχείρηση, αλλά και η τολμηρή απόφαση πώλησής της σε τρίτους, είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, πρωτοποριακό θα έλεγα, για την ελληνική οικονομία. Γιατί ακόμη και σήμερα, η πλειοψηφία των μεγάλων και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων εκτός του χρηματοπιστωτικού χώρου, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, είναι οικογενειακές, με μέλη της οικογένειας να ασκούν και τη διοίκησή τους. Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι, το οικογενειακό μοντέλο, δημιουργεί μια εσωτερική κουλτούρα διοίκησης και ένα μηχανισμό λήψης αποφάσεων, μια συγκέντρωση δύναμης και εξουσίας, που ίσως δεν συνάδει με τις απαιτήσεις του νέου εξωστρεφούς λειτουργικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος διεθνώς. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, η μετάβαση στο νέο καθεστώς, όταν είναι συγκρουσιακή και απότομη, μπορεί να υπονομεύσει τις προοπτικές, το σχεδιασμό, τις επιδόσεις και την αξία της επιχείρησης, με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider