Berkshire Hathaway: Αύξηση ρεκόρ λειτουργικών κερδών, μειώνει το μερίδιο της στην Apple

Newsroom

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:55

Η Berkshire Hathaway είδε τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται κατά 39% μετά από φόρους το πρώτο τρίμηνο του έτους, στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχυμένα από τις δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα της ασφάλισης ακινήτων και ατυχημάτων και τα υψηλότερα επενδυτικά έσοδα.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η Berkshire μείωσε επίσης το μεγάλο μερίδιό της στην Apple κατά το πρώτο τρίμηνο, κατά περίπου 13% σε 790 εκατομμύρια μετοχές, υπολογίζει η Barron's, με βάση πληροφορίες από την έκθεση Berkshire 10-Q που δημοσιεύτηκε, σε συνδυασμό με τα κέρδη. Η Berkshire είχε στην κατοχή της 905 εκατομμύρια μετοχές του κατασκευαστή του iPhone στο τέλος του 2023.

Επίσης ο Μπάφετ έκανε γνωστό ότι η Berkshire πούλησε όλες τις μετοχές της Paramount που είχε στο χαρτοφυλάκιο της (63,3 εκατ. μετοχές) και όπως δήλωσε «η απόφαση ήταν 100% δική μου, τις πουλήσαμε όλες και χάσαμε αρκετά χρήματα».

Στον αντίποδα, η εταιρεία αγόρασε μετοχές αξίας 2,6 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024, από αγορές 2,2 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Τα τριμηνιαία κέρδη αντανακλούν έσοδα 2,6 δισ. δολαρίων στις συμμετοχές σε ασφαλιστικές δραστηριότητες της Berkshire, από 911 εκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη περίοδο. Τα έσοδα από επενδύσεις αυξήθηκαν στα 2,6 δισ. δολάρια από 2 δισ. δολάρια την προηγούμενη περίοδο, αντανακλώντας τα υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα.

Τα ταμειακά υπόλοιπα του επενδυτικού κολοσσού του Γουόρεν Μπάφετ, συνέχισαν να αυξάνονται καθώς η ρευστότητα έφτασε στα 189 δισ. δολάρια στις 31 Μαρτίου, από 167,7 δισ. δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Όπως ανέφερε στην ετήσια συνάντηση των μετόχων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος τριμήνου τα ταμειακά διαθέσιμα θα μπορούσαν να φτάσουν στα 200 δισ. δολάρια.

«Θα θέλαμε να τα ξοδέψουμε, αλλά δεν θα τα ξοδέψουμε αν δεν πιστεύουμε ότι αφορούν κάτι που έχει πολύ μικρό ρίσκο και μπορεί να μας βγάλει πολλά χρήματα», πρόσθεσε.

Τα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή κατηγορίας Α αυξήθηκαν κατά 40% στα 7.796 $ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας εύκολα την πρόβλεψη του FactSet των 6.702 $ ανά μετοχή.

Τα συνολικά κέρδη της Berkshire μειώθηκαν στα 12,7 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, από 35,5 δισ. δολάρια ετησίως. Τα συνολικά αποτελέσματα της Berkshire συγκρατήθηκαν από τα μειωμένα επενδυτικά κέρδη του πρώτου τρίμηνου.

Κατά την ετήσια ενημέρωση των μετόχων, ο Διευθύνων Σύμβουλος Γουόρεν Μπάφετ τόνισε στους επενδυτές να επικεντρωθούν στα λειτουργικά κέρδη και όχι στα συνολικά αποτελέσματα, που συχνά διαστρεβλώνονται από τα εφάπαξ κέρδη που καταγράφονται στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών.

Η Berkshire ήταν αγοραστής μετοχών αξίας περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο έως τις 19 Απριλίου, υπολογίζει η Barron's. Αυτό βασίζεται σε σύγκριση του αριθμού των μετοχών στις 19 Απριλίου που αποκαλύφθηκε στο 10-Q της Berkshire, με το σύνολο της 31ης Μαρτίου.

Η ετήσια συνάντηση των μετόχων της εταιρείας στην Ομάχα, είναι η πρώτη συνάντηση του Μπάφετ χωρίς τον επί χρόνια συνοδοιπόρο του στην Berkshire, Τσάρλι Μάνγκερ, ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο, λίγες εβδομάδες πριν από τα 100α γενέθλιά του.

Μάλιστα προβλήθηκε ένα αφιέρωμα για τον επί χρόνια φίλο και συνεργάτη του, τον οποίο ο Μπάφετ αποκάλεσε «αρχιτέκτονα της Berkshire», ενώ με συγκίνηση θυμήθηκε την ατάκα του Μάνγκερ σε μια συνάντηση το 2015, που είπε: «Γουόρεν, αν οι άνθρωποι δεν έκαναν τόσο συχνά λάθος, δεν θα ήμασταν τόσο πλούσιοι».

Στην ετήσια ενημέρωση των μετόχων της Berkshire Hathaway παραβρίσκεται και ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ. Μάλιστα ανέφερε ότι είναι τιμή του να έχει ως μέτοχο την εταιρεία του Μπάφετ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: